Patrik Macek/PIXSELL

Profesoru iz Čakovca samo opomena: “Dobio je žuti karton”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je u izjavi medijima komentirala slučaj profesora iz Čakovca koji se fizički sukobio s učenicima.

“Nasilje nije dobar odgovor na nasilje niti će to ikada biti”, kazala je Divjak novinarima. Ocijenila je da je nastavnik dobio žuti karton. Kaže da treba osvjestiti to s čime se učitelji susreću. ”Kao profesor mislim da je dobro ukazati na nasilje, ali kao ministrica smatram da nije primjereno što je rekao da bi opet reagirao nasiljem na nasilje. Ako time dajemo legitimitet onda urušavamo sustav”, zaključila je Blaženka Divjak.

Načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Marijana Korazić Ciković rekla je kako profesor Franjo Dragičević neće dobiti otkaz.

“nspekcija obavlja inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti. Prema do sada ustanovljenom,škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i propisima. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa što znači da ukoliko bi se takav incident ponavljao, ravnatelj bi mogao dobiti otkaz. Po utvrđenom stanju i svim činjenicama, inspekcija će izreći mjere iz svojih ovlasti”, rekla je.

Kako su izvijestili iz Ministarstva obrazovanja dosadašnja inspekcija je pokazala da škola nije do kraja iskoristila svoje ovlasti i nije provodila mjere propisane zakonom, ali nisu htjeli otkriti što je propušteno učiniti jer inspekcija još traje.

U današnjoj izjavi za medije, čiji je povod nedavni potresni događaj u Tehničkoj školi u Čakovcu, pridružila mi se Marijana Kozarić Ciković, načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor. Odgovor na nasilje nikada ne smije biti još nasilja, jer to nije rješenje! Prevencija nasilja jedini je način da se ono suzbije i eliminira kako u učionicama, tako i u ostalim društvenim sferama.

Posted by Blaženka Divjak on Monday, December 10, 2018

Komentiraj