PRIZNANJE IZ KREMLJA Peskov: Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali…

Autor:

8636042 06.03.2024 Kremlin spokesman Dmitry Peskov gives a lecture on the topic: "The Image of Russia: Reality and Imposed Stereotypes" during the 2024 World Youth Festival at the Sirius Federal Territory, Krasnodar Region, Russia.,Image: 854215173, License: Rights-managed, Restrictions: Editors' note: THIS IMAGE IS PROVIDED BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK., Model Release: no, Credit line: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Rusija smatra da je u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine i kaže da ne može dopustiti da na njezinim granicama postoji država koja je pokazala spremnost da upotrijebi bilo koju metodu za preuzimanje kontrole nad Krimom, objavio je Kremlj u petak.

Komentari glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova za rusku publikaciju “Argumenti i činjenice”, jedni od najoštrijih o Ukrajini, uslijedili su nakon velikog ruskog noćnog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

“Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ova skupina formirana, kad je kolektivni Zapad postao sudionik u ovome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat”, rekao je Peskov.

“Uvjeren sam u to. I to bi svatko trebao shvatiti, zbog svoje unutarnje motivacije”, dodao je.

Ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, postupno su s vremena na vrijeme govorili o “ratu” nakon što su prije toga dugo inzistirali da se taj izraz izbjegava.

Peskov je rekao i da Rusija mora u potpunosti “osloboditi” svoje “nove regije” kako bi osigurala sigurnost tamošnjih stanovnika, misleći na četiri anektirane ukrajinske regije 2022. godine.

Kijev proziva Rusiju za nezakonito otimanje zemlje i kaže da se neće zaustaviti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s ukrajinskog tla. Ukrajina je odlučna i u vraćanju crnomorskog poluotoka Krima koji je Rusija anektirala 2014.

Moskva, koja je puno uložila u Krim, tvrdi da je poluotok dio Rusije i da je njegov status riješen jednom zauvijek.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.