Rusija pogodila najveću ukrajinsku branu u najvećem napadu na energetsku infrastrukturu

Autor:

Putin's army strikes Ukraine in the biggest attack to date on its energy infrastructure: multiple cities targeted in a coordinated assault by kamikaze drones and missiles, Dnipro Hydroelectric Power Plant hit (pictured),Image: 858719893, License: Rights-managed, Restrictions: ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only 
***, Model Release: no, Credit line: east2west news / WillWest News / Profimedia

east2west news / WillWest News / Profimedia

Rusija je u petak izvela najveći napad projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu do sada, pogodivši najveću branu u zemlji i uzrokujući nestanak struje u nekoliko regija, objavile su vlasti u Kijevu.

Rusija je ispalila 88 projektila i 63 bespilotne letjelice Shahed, od kojih je samo 37 odnosno 55 oboreno, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo, što je lošiji omjer nego inače koji može odražavati široku upotrebu hipersoničnih i balističkih projektila koje je teže oboriti.

Ukrajinska državna hidroenergetska tvrtka priopćila je da je u ruskom udaru pogođena najveća brana u Ukrajini, DniproHES u Zaporižji, ali da nije bilo opasnosti od pucanja, a pogođena je i elektroenergetska infrastruktura u drugim regijama. “Trenutačno gori na postaji na brani. Hitne službe i radnici rade na mjestu događaja, rješavajući posljedice brojnih zračnih napada”, rekao je Ukrhidroenerho, koji upravlja ukrajinskom mrežom brana.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da je to najveći napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u nedavnoj prošlosti.

“Cilj nije samo oštetiti, nego ponovno pokušati, kao i prošle godine, uzrokovati raspad energetskog sustava zemlje velikih razmjera”, napisao je na Facebooku.

U zapadnoj regiji Hmelnicki jedna je osoba ubijena, a više ih je ozlijeđeno u ruskom napadu koji je oštetio ključnu infrastrukturu, rekao je lokalni dužnosnik, a prenijela ukrajinska javna televizija Suspilne.

Gradonačelnik Harkiva na istoku zemlje Ihor Terehov rekao je da semafori u drugom najvećem ukrajinskom gradu ne rade zbog udara na elektroenergetska postrojenja.

U međuvremenu, televizija Suspilne citirala je najveću privatnu energetsku tvrtku u zemlji DTEK koja je rekla da je Rusija pokrenula masovni napad na energetske objekte i pogodila neke od termoelektrana te tvrtke.

Tvrtka je upozorila na nestanak struje u jugoistočnoj regiji Dnipropetrovsku, prema televizijskoj kući.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.