‘POBJEDNIČKI’ GOVOR Putin: Cijeli svijet se smije onome što se događa u Sjedinjenim Državama

Autor:

epa11226963 Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow, Russia, 18 March 2024. Based on the results of processing more than 70 percent of the protocols, Vladimir Putin is the leader in the presidential elections of the Russian Federation with 87.16 percent of the votes, according to the CEC data.  EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL

EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin za svoju pobjedu na izborima je rekao kako je ona pokazala da je Moskva bila u pravu što se suprotstavila Zapadu i poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Putin je osvojio rekordnih 88 posto glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Rusiji, pokazale su izlazne ankete i prvi službeni rezultati, čime je učvrstio svoju vlast, iako su tisuće protivnika organizirale simbolične podnevne prosvjede na biračkim mjestima.

Putin je pristašama u pobjedničkom govoru u Moskvi rekao da će dati prioritet rješavanju zadataka povezanih s onim što je nazvao ruskom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini i da će ojačati rusku vojsku.

“Pred nama je puno zadataka. Ali kada smo konsolidirani, bez obzira tko nas želi zastrašiti, potisnuti – nitko nikada nije uspio u povijesti, nije uspio sada, neće uspjeti ni u budućnosti”, rekao je Putin.

Pristaše su mu skandirale “Putin, Putin, Putin” kada se pojavio na pozornici i “Rusija, Rusija, Rusija” nakon što je održao pozdravni govor.

Potaknuti oporbenim čelnikom Aleksejem Navaljnim, koji je prošlog mjeseca umro u arktičkom zatvoru, tisuće protivnika prosvjedovalo je u nedjelju u podne protiv Putina na biračkim mjestima u Rusiji i inozemstvu.

Putin je novinarima rekao kako smatra da su ruski izbori demokratski i da prosvjed protiv njega inspiriran Navaljnim nije imao nikakvog utjecaja na ishod izbora.

Kazao je kako je smrt Navaljnog bila “tužan događaj” i potvrdio da je bio spreman obaviti razmjenu zatvorenika u koju je bio uključen i oporbeni političar.

Na pitanje američke TV mreže NBC je li njegov reizbor bio demokratski, Putin je kritizirao američki politički i pravosudni sustav.

“Cijeli svijet se smije onome što se događa (u Sjedinjenim Državama)”, rekao je te dodao “ovo je samo katastrofa, a ne demokracija.”

“…Je li demokratski koristiti administrativne resurse za napad na jednog od kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država, koristeći između ostalog i pravosuđe?” upitao je, očito misleći na četiri kaznena postupka protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Ruski izbori održani su nešto više od dvije godine otkako je Putin pokrenuo najsmrtonosniji europski sukob od Drugog svjetskog rata naredivši invaziju na Ukrajinu.

Rat je obilježio trodnevne izbore: Ukrajina je u više navrata napadala rafinerije nafte u Rusiji, granatirala ruske regije i pokušavala probiti ruske granice posredničkim snagama – potez koji je Putin rekao da neće ostati nekažnjen.

Dok Putinov reizbor nije dvojben s obzirom na njegovu kontrolu nad Rusijom i nepostojanje bilo kakvih pravih izazivača, bivši KGB-ov špijun želio je pokazati da ima ogromnu potporu Rusa. Nekoliko sati prije zatvaranja birališta, odaziv u cijeloj zemlji premašio je razinu iz 2018. od 67,5 posto.

Nije bilo neovisnih podataka o tome koliko je od 114 milijuna ruskih birača sudjelovalo u oporbenim prosvjedima, usred iznimno strogih mjera osiguranja u koje su uključeni deseci tisuća policajaca i sigurnosnih službenika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.