BOMBASTIČAN VIDEO Navaljni je trebao biti uključen u razmjenu zatvorenika?

Autor:

epa11167032 People pay their respects as they attend a torchlight procession in memory of Russian opposition leader Alexei Navalny, who died on 16 February in a Arctic penal colony, the Federal Penitentiary Service of the Yamalo-Nenets Autonomous District, in Capitol Square, Rome, Italy, 19 February 2024.  EPA/ANGELO CARCONI

EPA/ANGELO CARCONI

Saveznici preminulog ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog objavili su bombastičan video u kojem tvrde da je Navaljni ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina uoči razmjene zarobljenika. Tvrde da bi u toj razmjeni Navaljni bio razmijenjen za FSB-ovog ubojicu zatvorenog u Njemačkoj.

U videu na YouTubeu objavljenom u ponedjeljak “Zašto je Putin sada ubio Navaljnog?” bliska saveznica Navaljnog Maria Pevčik rekla je da je nakon višemjesečnog lobiranja za razmjenu zatvorenika u koju je bio uključen Navaljni, “do proljeća prošle godine plan odobren”.

“Navaljni je trebao bitipušten na slobodu u sljedećim danima jer smo postigli odluku o njegovoj razmjeni”, rekla je i dodala da je ruski milijarder Roman Abramovič bio posrednik između zapadnih dužnosnika i Putina. Dogovor je, istaknula je Pevčik, uključivao Vadima Krasikova, agenta FSB-a zatvorenog u Njemačkoj zbog ubojstva bivšeg čečenskog zapovjednika 2019. godine, i “dva američka državljanina”.

PDodala kako je kasno 15. veljače dobila potvrdu da će se takva zamjena dogoditi, ali vjeruje da se Putin tada predomislio. “Budući da su spremni načelno razmijeniti Krasikova, onda se samo trebam riješiti pregovaračkog aduta – Navaljnog, pa ponuditi nekog drugog kad za to dođe vrijeme”, pretpostavlja Pevčik razmišljanja ruskog predsjednika, piše Politico.

“To je apsolutno nelogično, iracionalno, to je ponašanje ludog mafijaša. Ali stvar je u tome da je Putin poludio od mržnje prema Navaljnom“, smatra.

Prije deset dana objavljeno je da se Navaljni onesvijestio i umro nakon šetnje u kaznenoj koloniji.

U videu Pevčik nije spomenula imena dvojice ubijenih američkih državljana, ali da je takav dogovor ikada postojao, on bi vjerojatno uključivao američkog novinara Evana Gershkovicha i Paula Whelana. Obojica su, podsjetimo, u zatvoru u Rusiji pod optužbama za špijunažu.

U intervjuu s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom ranije ovog mjeseca, Putin je rekao da ne isključuje dogovor o oslobađanju novinara Wall Street Journala Gershkovicha “ako naši partneri poduzmu recipročne korake”. Zatim je govorio o “osobi, zbog patriotskih osjećaja, koja je eliminirala bandita u jednoj od europskih prijestolnica”, u izjavi koja se naširoko smatra potvrdom da je Putin zauzvrat želio da Krasikov bude oslobođen.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.