Primorac: “Što prije vratiti se normalnom funkcioniranju i voditi računa o mentalnom zdravlju građana”

Hrvatska bilježi rekordan broj oboljelih od koronavirusa, ali znanstvenik Dragan Primorac smatra da je ovakav skok oboljelih bio za očekivati s obzirom na hladnije vremensko razdoblje, početak sezone prehlada, gripa i ostalih imunoloških bolesti.

Primorac je u razgovoru za Dnevnik Nove TV naglasio da je pridržavanje epidemioloških mjera vrlo važno, ali isto tako je važno voditi računa o mentalnom zdravlju građana i što prije se vratiti svakodnevnom funkcioniranju.

“Vrlo je važno voditi računa o mentalnom zdravlju građana s obzirom da je u ovim izazovnim vremenima zabilježen porast broja ljudi kojima se javlja osjećaj panike i anksioznosti, te razmišljanjima o suicidu”, rekao je Primorac.

O mutacija virusa

“Većina radova o tome pokazuje da uz male mutacije to je genom koji je vrlo stabilan. Ako pogledate globalno, ništa se značajno nije dogodilo oko tih mutacija.”

Odluku Vlade da škole budu otvorene i da djeca idu na nastavu, Primorac je ocijenio hrabrom

“Danas imate 0,9 posto djece koja se u ovom trenutku nalaze u nekoj vrsti samoizolacije, ali imate stabilan sustav, škole su otvorene. Bila je to dobra odluka”, kaže Primorac.

Rekao je kako smo u jednom vremenskom periodu govorili da mlađi više obolijevaju pa da je zato bolja klinička slika.

“Ali obolijevali su i stariji. Sada je to jedan miks populacije i zapravo uloga zdravstvenog sustava bi primarno trebala biti da zaštiti one koji su najosjetljiviji, one koji su starija populacija. Znanstveni radovi jasno kažu da je 38 posto svih onih koji su pozitivni na Sars-CoV-2 virus zapravo asimptomatski, oni su po definiciji zdravi. Naravno, oni su problematični za druge, ne za sebe. Tako da se moramo fokusirati na ona mjesta koja su problematična, to su bolnice, starački domovi, i populacija iznad 70 godina”, poručuje.

Komentiraj