Goran Stanzil / Pixell

PRIJETI IM VELIKA TUŽBA: Goldman Sachs pomagao Grcima da sakriju dugove

Međunarodnoj investicijskoj banci Goldman Sachs prijeti tužba jer je Grčkoj navodno pomagala da uđe u eurozonu tako što je skrivala stvarno stanje njenih financija od ostalih članica Europske unije, otkriva britanski Independent.

Tužiti ih može upravo Grčka, a to im je savjetovao Jaber George Jabbour, bivši bankar u Goldman Sachsu, koji tvrdi da je ova međunarodna banka od Grčke putem mutnih dogovora izmuzla oko 450 milijuna eura.
Bankar koji je sklopio dogovor između Goldmana i tadašnjih grčkih vlasti, diplomant Oxforda Antigone Loudiadis, navodno je za taj posao dobio čak deset milijuna eura. Goldman je za Grčku, prema Jabbourovim optužbama, odrađivao posao kako bi se prikrilo stvarno stanje njihovog duga.

 

  • Ove optužbe iz Goldman Sachsa nisu željeli komentirati, samo su poručili da se nisu bavili nikakvim nezakonitim radnjama.

 

Samo zahvaljujući vještom knjigovodstvu Goldman Sachsa su Grci i uspjeli ispuniti kriterije ugovora iz Maastrichta, što im je omogućilo da uđu u eurozonu. A kada je euro postao službena valuta Grčke, tadašnjim je (ionako već prezaduženim) vlastima to omogućilo posuđivanje novca po znatno povoljnijim kamatama, što je, godinama kasnije, dovelo do Grčke krize za koju Europa danas ne može pronaći rješenje.
Prema Jabbouru, Goldman Sachs grčki je dug uspio naizgled umanjiti mijenjanjem obveznica u dollarima i jenima za obveznice u eurima. Takvim zamjenama obveznica je oko 2 posto duga privremeno “nestalo” iz evidencije. Ujedno, s obzirom da se radilo o velikom i za tadašnje grčke vlasti evidentno bitnom poslu, Goldman Sachs svoje je usluge, prema Jabbouru, naplatio znatno više nego što takve transakcije inače koštaju. Takvi su potezi, piše Independent, godinama bili uobičajeni među manjim državama na putu prema eurozoni, sve dok slične transakcije Eurostat nije zabranio 2008. godine.

Da Jabbour, koji nakon što je napustio Goldman Sachs vodi privatnu konzultantsku agenciju Ethos Capital, doista zna što radi, svjedoči i činjenica da je na sličan način već pomogao Portugalu. Upravo zahvaljujući Jabbourovom angažmanu su Portugalci uspjeli ispregovarati povoljnije uvjete za otplatu kredita kojeg su podigli u londonskim bankama za vrijeme financijske krize.

Zahvaljujući njegovom radu u Portugalu je parlament pokrenuo istragu o kreditima koje je vlada uzimala, zbog čega su mnogi političari ostali bez svojih funkcija, a bankari su dio novca izvučenog iz Portugala morali vratiti natrag u državni proračun. Jabbour je uvjeren da na sličan način može pomoći i Grcima, te vjeruje da bi im Goldman Sachs, u slučaju uspješne sudske parnice, morao vratiti više stotina milijuna eura.

Ove optužbe iz Goldman Sachsa nisu željeli komentirati, samo su poručili da se nisu bavili nikakvim nezakonitim radnjama.

Komentiraj