Samo pola sata potrebno vam je kako biste pripremili ukusne njoke u kremastom umaku od skute. Skuta je izrazito zdrav sir bogat proteinima, a u kombinaciji s njokima postaje prava delicija.
Skuta je tzv. albuminski sir koji se radi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha ili provari. Od ostalih imena kojima ljudi nazivaju ovu vrstu sira najpoznatije je ricotta kod Talijana.
Pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do 10 dana.
Sastojci:
300 g njoki
250 g skute
60 g naribanog ovčjeg sir a
100 g graška
sol, papar po želji
Priprema:
Kuhajte grašak 1 minutu u loncu posoljene kipuće vode pa ga ocijedite i uronite u hladnu vodu kako bi se prestao kuhati.
Protisnite skutu kroz cjedilo s vrlo sitnim prorezima u veliku zdjelu pa posolite i popaprite. U velikom loncu kipuće, posoljene vode kuhajte njoke (ili tjesteninu u obliku većih školjaka) dok ne postanu al dente.
Ocijedite ih, odvojite malo tekućine u kojoj su se kuhali pa ih stavite u zdjelu u kojoj je skuta.
Umiješajte naribani tvrdi ovčji sir i grašak. Sve dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Poslužite vruće.
Komentari