Prijedlog za jednostavan nedjeljni ručak: Njoki sa skutom

Autor:

23.02.2015., Zadar - Hrana, ilustracije. 
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Samo pola sata potrebno vam je kako biste pripremili ukusne njoke u kremastom umaku od skute. Skuta je izrazito zdrav sir bogat proteinima, a u kombinaciji s njokima postaje prava delicija.

Skuta je tzv. albuminski sir koji se radi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha ili provari. Od ostalih imena kojima ljudi nazivaju ovu vrstu sira najpoznatije je ricotta kod Talijana.

Pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do 10 dana.

Sastojci:

300 g njoki
250 g skute
60 g naribanog ovčjeg sir a
100 g graška
sol, papar po želji

Priprema:

Kuhajte grašak 1 minutu u loncu posoljene kipuće vode pa ga ocijedite i uronite u hladnu vodu kako bi se prestao kuhati.

Protisnite skutu kroz cjedilo s vrlo sitnim prorezima u veliku zdjelu pa posolite i popaprite. U velikom loncu kipuće, posoljene vode kuhajte njoke (ili tjesteninu u obliku većih školjaka) dok ne postanu al dente.

Ocijedite ih, odvojite malo tekućine u kojoj su se kuhali pa ih stavite u zdjelu u kojoj je skuta.
Umiješajte naribani tvrdi ovčji sir i grašak. Sve dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Poslužite vruće.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.