Prigožin i njegova catering tvrtka od Rusije primili 2 milijarde dolara. Putin sada traži financijsku istragu

Autor:

epa10713474 Russian President Vladimir Putin addressing units of the Russian Defence Ministry, the Russian National Guard Troops (Rosgvardiya), the Russian Ministry of Internal Affairs (MVD), the Russian Federal Security Service (FSB) and the Russian Federal Protective Service (FSO), who ensured order and legality during the mutiny, at the Kremlin, in Moscow, Russia, 27 June 2023. "Units of the Ministry of Defense, the National Guard, employees of the Ministry of Internal Affairs and special services ensured the reliable operation of the most important control centers, strategic, including defense facilities, the security of border regions, the strength of the rear of our armed forces, all military formations that continued to heroically fight at the front at that time ", - Putin said, referring to the units of the Ministry of Defense, the Russian Guard, the FSB, the Ministry of Internal Affairs and the FSO, which participated in the suppression of the attempted rebellion on June 24.  EPA/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak rekao da će biti provedena financijska istraga tvrtke za catering Evgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner, dodavši da su ona i njen osnivač prošle godine od Rusije primili gotovo dvije milijarde dolara.

Putin se prvotno obvezao ugušiti pobunu, usporedivši je s metežom u vrijeme Prvog svjetskog rata, koji je doveo do revolucija 1917., a potom i građanskog rata, no kasnije je postignut dogovor prema kojemu je Prigožinu i nekim njegovim vojnicima dozvoljeno da se premjeste u Bjelorusiju.

Putin je, obraćajući se vojnicima ruske vojske na sastanku u Kremlju, kazao da je oduvijek poštovao Wagnerove borce, no da je činjenica da je skupina “potpuno financirana” iz državnog proračuna.

Rekao je da je Wagner primio 86 milijardi rubalja (oko jedne milijarde eura) od ministarstva obrane između svibnja 2022. i svibnja 2023.

“Concord, Prigožinova tvrtka za catering, povrh toga je zaradila 80 milijardi rubalja na državnim ugovorima za opskrbljivanje ruske vojske hranom”, kazao je Putin.

“Nadam se da u sklopu tog posla nitko nije ništa ukrao ili, recimo, ukrao manje, no mi ćemo, naravno, sve to istražiti”, poručio je.

Prigožin, kojeg Putin nije izrijekom spomenuo, nije bio dostupan za komentar na Putinovu izjavu.

Ranije ove godine je rekao da je uvijek financirao Wagner, no da je tražio za dodatna sredstva nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Prigožin je u ponedjeljak rekao da nije pokušavao srušiti rusku državu i da je ostao domoljub, koji se htio obračunati s ministarstvom obrane.

Putin: “Organizatori ove pobune bit će izvedeni pred lice pravde”

OZNAKE: istraga, putin, prigožin

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.