Putin i Šojgu održali govor o pobuni Wagnera: “Zajedno smo se suprotstavili plaćenicima”

Autor:

Wikimedia Commons

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak pred oko 2500 pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, nacionalne garde i vojnih postrojbi da su se narod i oružane snage zajedno suprotstavili pobunjeničkim plaćenicima u jednodnevnoj pobuni prekinutoj u subotu.

Na skupu, održanom na trgu u kompleksu Kremlja, Putinu se pridružio i ministar obrane Sergej Šojgu, čiju su smjenu plaćenici Wagnerove skupine tražili tijekom svoje pobune i marša prema Moskvi.

Putin je zatražio minutu šutnje u znak počasti ruskim vojnim pilotima koji su poginuli tijekom pobune.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) objavila je u utorak da je odustala od optužnice protiv plaćeničke skupine Wagner zbog kratkotrajne oružane pobune tijekom vikenda.

Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su “sudionici prestali s djelima izravno usmjerenim na počinjenje zločina”.

Kremlj je rekao da se borce koji su sudjelovali u pobuni neće kazneno goniti i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza.

RIA je također objavila, citirajući Ministarstvo obrane, da Wagner priprema predaju teškog naoružanja ministarstvu.

Borci skupine Wagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.

Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov – koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine – dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će “osigurati pravdu” i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Kremlj je u utorak priopćio da se ne slaže s onim što je nazvao mišljenjem “pseudostručnjaka” da je oružana pobuna Wagnerovih plaćenika tijekom vikenda uzdrmala položaj predsjednika Vladimira Putina.

Ruska sigurnosna služba neće teretiti Wagnerovce za pobunu. Objasnili i zašto

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.