Tko je Jevgenij Prigožin? Nekadašnji vlasnik kioska s hot – dogovima, danas više nije blizak s Putinom

Autor:

Screenshot Twitter

Nekoć nepoznati poduzetnik koji se okoristio time što mu je predsjednik Vladimir Putin bio pokrovitelj, Evgenij Prigožin postao je svjetski poznat tijekom ruske agresije na Ukrajinu, piše AFP.

Čelnik Wagner grupe je prije pokretanja vojne pobune mjesecima kritizirao rusko ministarstvo obrane i najviše časnike zbog lošeg vođenja rata protiv Ukrajine.

Nakon njegova poziva na rušenje trenutne vlasti, ruske sigurnosne službe zatražile su Prigožinovo uhićenje.

Na to koliko Kremlj ozbiljno shvaća Prigožinove prijetnje ukazuje to da su interventna policija i Nacionalna garda ubrzo ojačale sigurnost oko ključnih točki u Moskvi, uključujući vladine agencije.

Prodavač hot dogova

Osuđeni kriminalac, prodavač hot dogova i dugogodišnji Putinov suradnik pozvao je Ruse da se pridruže “maršu za pravdu”.

I Prigožin i Putin rodom su iz Sankt Peterburga. U posljednjim godinama Sovjetskog Saveza Prigožin je, po vlastitome svjedočenju, odležao 10 godina u zatvoru, ali nije rekao zbog čega.

Bio je vlasnik kioska s hot-dogovima, a poslije otmjenih restorana koji su privukli zanimanje Putina.

U svom prvom mandatu ruski je čelnik odveo tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na večeru u jedan od Prigožinovih restorana.

“Vladimir Putin je vidio kako sam izgradio posao iz kioska, vidio je da nemam ništa protiv posluživanja cijenjenih gostiju”, prisjetio se u intervjuu objavljenom 2011.

Pomagao mu Putin

Biznis je kasnije proširio na catering i pružanje obroka u školama. Godine 2010. Putin je pomogao otvoriti Prigožinovu tvornicu koja je dobila izdašne zajmove državne banke.

Samo u Moskvi njegova tvrtka Concord dobila je milijune dolara u ugovorima za pružanje obroka u državnim školama.

Godinama je organizirao catering za događaje u Kremlju zbog čega je dobio nadimak “Putinov chef”. Pružao je usluge i ruskoj vojsci.

Optužio ga Navaljni

Oporbeni političar Aleksej Navaljni optužio je 2017. Prigožinove kompanije za kršenje zakona protiv monopola jer su ukupno dobile 387 milijuna dolara od ugovora s ministarstvom obrane.

Plaćenička grupa Wagner je i prije rata u Ukrajini igrala važnu ulogu u Putinovoj projekciji moći širom svijeta, pogotovo u Africi.

Wagner u Africi

Borci Wagnera navodno pružaju sigurnost državnim liderima i gospodarima rata u zamjenu za novac, udio u iskapanju zlata ili drugih prirodnih resursa.

U Ukrajini su Prigožinovi borci imali ključnu ulogu u zauzimanju Bahmuta za koji su se vodile najkrvavije borbe cijelog rata.

SAD procjenjuje da su gotovo polovica od 20.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini od prosinca bili borci Wagnera u Bahmutu.

Pripadnici Wagnera često su regrutirani u ruskim zatvorima.

Mediji su, nakon opetovanih Prigožinovih kritika vojske, često sugerirali da njegov utjecaj na Putina raste te da on traži važnu političku funkciju.

No, analitičari su upozoravali kako ne treba preuveličavati njegov utjecaj na Putina.

“On nije među osobama bliskim Putinu”, rekao je u svom podcastu stručnjak za suvremenu Rusiju Mark Galeotti s londonskog University Collegea.

“Prigožin radi ono što Kremlj želi i pritom puno pomaže samom sebi. No, radi se o tome da je on dio osoblja, a ne obitelji”, dodao je.

https://www.youtube.com/watch?v=FrYIG4hZW6w

Putin poručio: “Ovo je izdaja, nož u leđa! Odgovor će biti žestok”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.