facebook.com

Prigodno obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Savez društava multiple skleroze Hrvatske, u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Medicinskim Fakultetom u Osijeku, je obilježio Svjetski dan multiple skleroze koji se ove godine održao pod motom “Moj nevidljivi MS“.

Održana su brojna predavanja, akcije, događanja, prigodne sportske aktivnosti, a premijerno je prikazan i objavljen omnibus film tri životne priče koje povezuje bolest multiple skleroze. Troje oboljelih otvoreno i bez zadrške progovara o svojoj svakodnevici i svim izazovima koje donosi bolest.

Multipla skleroza (MS) je kronična, neizlječiva, upalna bolest središnjega živčanog sustava (SŽS), što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničnu moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidiva tijeka. Današnje spoznaje i rezultati mnogih istraživanja upućuju na to da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genske sklonosti. U Hrvatskoj gotovo 6 200 osoba ima ovu bolest, svi su suočeni sa zaprekama, tu je i izloženost diskriminaciji. Nakon uspješno promijenjenih smjernica za liječenje, kontinuirano se otvaraju nove teme, a jedna od njih je i problem pri odobravanju održavajuće rehabilitacije oboljelima, koja uvelike poboljšava kvalitetu života i odgađa invaliditet. Često se odbija stacionarna rehabilitacija oboljelima od multiple skleroze.

Svjetski dan multiple skleroze utemeljile su 2009. godine Međunarodna federacija i zemlje članice MS-a. To je globalna kampanja koja djeluje na podizanju svijesti o MS-u i kako ta bolest utječe na živote više od 2.3 milijuna ljudi diljem svijeta.

Komentiraj