Pričali su da se opija rumom i da je teniski mrtav a na Australian Openu jedini je uzeo set Đokoviću

Tijekom i nakon Australian Open svi su pričali samo o Novaku Đokoviću, naravno – srpski je tenisač bio nevjerojatno dominantan, deseti je puta osvojio ovaj turnir, ukupno mu je to 21. Grand Slam u karijeri. Ipak, turnir u Melbourneu imao je i jednog malog, skoro pa neznanog junaka kojeg itekako vrijedi spomenuti. On se zove Enzo Couacaud, 172. je igrač na svjetskoj ATP listi  i za njega ste čuli samo ako ste ozbiljan fanatik tenisa.

Couacaud je barem nakratko postao heroj jer je uspio ono što puno bolji tenisači tijekom Australian Opena nisu uspjeli – uzeo je set Novaku Đokoviću, to je naravno jedini set kojega je Srbin izgubio na putu do titule. Na društvenim mrežama Couacaud je proglašen doprvakom Australian opena, što je naravno smiješno i pretjerano ali na zapravo korektan način daje respekt igraču za igru protiv doslovno nepobjedivog Đokovića.

Ukratko, Enzo Couacaud je 27-godišnjak francuskog državljanstva, rodom sa Mauricijusa. Najbolji ranking karijere imao je u veljači 2022. kad je bio na 155. mjestu. Bodove je uglavnom skupljao na Futures turnirima, osvojio ih je 12, i Challengerima, koje je dva puta osvajao. Na ATP i Grand Slam turnirima ima omjer 2-6, obje pobjede su sa GS turnira. Prvu pobjedu u glavnom dijelu Grand Slama ostvario je 2021. u Roland Garrosu gdje je dobio pozivnicu pa pobijedio tada 78. igrača svijeta Egora Gerasimova da bi zatim izgubio s 3-1 u setovima od Španjolca Pabla Carrena Buste.

Na Australian Openu Couacaud je prošao tri kvalifikacijska kola, u prvoj rundi glavnog dijela s 3-0 je pobijedio Huga Delliena (ATP 139.) a zatim izgubio od Đokovića s 1-6, 7-6, 6-2, 6-0. O tom se meču dosta govorilo, ne toliko zbog činjenice da je kasniji osvajač izgubio jedan set, to je zanimljivo i važno postalo kasnije kad se Srbin praktički prošetao do nove titule, nego zbog četvorice gledatelja koji su malo pretjerali sa alkoholom pa im ponašanje na tribini nije bilo u skladu sa pravilima.

To je smetalo Đokoviću koji je zbog toga protestirao kod glavnog suca tražeći da ih se izbaci sa tribina. Osim toga, o meču se govorilo i u kmontekstu dugog medicinskog time-outa kojeg je tražio srpski tenisač. Taj je prekid opet mnogima bio sumnjiv, međutim kasnije se pokazalo da je Đoković zaista cijeli turnir odigrao sa rupturom mišića stražnje lože. Za Đokovića ovo je bilo tek peti puta da je na Grand Slam turniru izgubio set od kvalifikanta.

„Ono što me najviše impresioniralo kod Đokovića je njegova sposobnost napada, ako mu servirate samo malo slabije on će vas odmah staviti u tešku poziciju. Također, on je sjajan server, možda ne udara 250 km/h kao Kyrgios ali ima sjajnu sposobnost maskiranja, ne možete predviđati gdje će ići njegov servis koji je uz to naravno strašno precizan. On stalno na suparnika stavlja pritisak, igra i izgleda kao da mu je nemoguće oduzeti servis“, rekao je impresionirani Couacaud nakon sigurno najvećeg meča svoje karijere.

Couacaud je bio talentirani mladi igrač, 2013. je bio 17. junior svijeta međutim prelazak u seniorski svijet dodatno otežan ozljedama, prvenstveno dvama operacijama lakta, učinili su da se nikad nije probio blizu razine na kojoj su ga mnogi očekivali. To ga je, naravno, dovelo do problema i poteškoća koje su česte u ovakvim situacijama i o kojima se puno ne zna a o kojima je on govorio u intervjuu za L’Equipe prošle godine: “Kad si toliko dugo ozlijeđen i ne igraš, primiš šamar od života. Bilo je teško, pitao sam se, tko sam ja bez tenisa? Tko sam, što volim, koliko vrijedim? U početku nisam imao odgovore, bilo je jako teško. Slušao sam priče kako sam teniski mrtav, kako se neću vratiti. Treneri su mi govorili da sam igrač za Futurese i da ne pokušavam izaći iz tog kruga. Čuo sam priče kako sam igrač s otoka, kasno ustajem i pijem rum, a ja sam uvijek bio prvi u sobi i zadnji na terenu”.

Prolazak kvalifikacija, pobjeda u prvom i junački otpor Đokoviću u drugom kolu Australian Opena. Možda nije puno, ali Couacauda sigurno veseli. Zaslužio je, nadamo se da ćemo ga opet vidjeti na velikoj sceni.

Komentiraj