FaH

PRESUDA: Most pozdravio odluku njemačkog pravosuđa o Perkoviću i Mustaču

Most je u srijedu pozdravio postupanje njemačkog pravosuđa u slučaju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, ističući kako osuđuju sve zločine totalitarnih režima.

“Ne prejudicirajući pravomoćnost ishoda, držimo potrebnim istaknuti žalosnu činjenicu da Republika Hrvatska nije našla potrebe, volje ni načina da se zločini počinjeni za vrijeme svih totalitarnih režima kažnjavaju, već je u pojedinim trenucima svog postojanja čak nastojala sabotirati istrage ili postupanja s ciljem otkrivanja ili kažnjavanja počinitelja okrutnih zločina počinjenih samo s ciljem obrane tih diktatura.

Most drži shodnim istaknuti da su na prostoru današnje Republike Hrvatske totalitarni i autoritarni režimi XX. stoljeća (diktatura dinastije Karađorđević, Nezavisna država Hrvatska Ante Pavelića i komunistička Jugoslavija Josipa Broza) nanijeli nemjerljivu štetu ograničavajući razvoj slobode čovjeka, slobode duhovnih i materijalnih dobara i stvaranja demokratskog ozračja kao temelja kvalitetnog razvoja društva”, navode u priopćenju.

Navode i da je proces suočavanja s prošlošću “težak i spor, ali je jedini proces koji donosi pomirbu i mir”.

Most navodi da će “nove, mlade generacije smoći snage nadvladati teške povijesne greške i krenuti stvarati bolju budućnost za građane Republike Hrvatske, držeći se pri tom jasne poruke da zločin ne može biti počinjen kao opravdanje za neki viši cilj ili navodno društveno dobro, isto kao što niti dobro ne smije biti zloupotrijebljeno za interes neke grupacije”.

U priopćenju pozivaju sve političke aktere u Hrvatskoj da se “jasno ograde od svih totalitarnih zločina, ideologija i kadrova koji su u njima sudjelovali”.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač na sudu u Muenchenu u srijedu su proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. i osuđeni na doživotne zatvorske kazne

Komentiraj