Prešućeni stenogram Skupštine Dinama otkriva tko je i kako veličao lik i dijelo Zdravka Mamića

Autor:

Sanjin Strukic, Luka Stanzl/PIXSELL, Nacional

Nacional objavljuje ključne dijelove skrivanog stenograma Skupštine GNK-a Dinamo održane 12. prosinca 2022., koji pokazuje kako je struja lojalna osuđenom Mamiću smijenila člana Uprave Krešimira Antolića i nekritički se ulizivala bjeguncu od pravosuđa

Nacional je došao u posjed ključnih dijelova javnosti prešućenog stenograma Skupštine Nogometnog kluba Dinamo održane 12. prosinca 2022., kada je struja lojalna osuđenom odbjeglom nogometnom moćniku Zdravku Mamiću smijenila dotadašnjeg člana uprave Krešimira Antolića, nakon što se ovaj u razdoblju koje je tomu prethodilo počeo sve izraženije suprotstavljati štetnom Mamićevom utjecaju na poslovanje Kluba. Stenogram čije dijelove Nacional objavljuje, pokazuje kako u stvarnosti izgleda veličanje lika i djela Zdravka Mamića u Dinamu, tko ga i kako hvali i zbog čega.

Antolićeva smjena bila je ključan događaj na toj sjednici Skupštine, a do toga je došlo jer Mamić ranije nije uspio uvjeriti Barišića da na to nagovori Izvršni odbor Kluba. Zato je Mamić dao nalog svojim spavačima u Skupštini da smijene Antolića. Oni su, većinom glasova, na sjednici 12. prosinca 2022. to i napravili, ali je Izvršni odbor na čelu s Barišićem odbio to provesti, tumačeći da je, prema Statutu, za imenovanje i razrješenje Uprave nadležan Izvršni odbor, a ne Skupština te da nema razloga za smjenu Antolića. Barišiću je kasnije svojim odlukama dao za pravo i nadležni Gradski ured za opću upravu.

Iako u to vrijeme sukobljeni, u posljednjih par tjedana pripadnici dviju struja očito su pronašli kompromis pa je definitivno otvoren put dodatnom učvršćivanju Mamićeva utjecaja u Dinamu.

Dijelovi diskusije vođene na toj sjednici Skupštine Kluba ilustrativni su i važni za shvaćanje konteksta vođenja Kluba, odnosno, tko zapravo odlučuje o budućnosti poslovanja i upravljanja Dinamom iz Zagreba. Najveći dio prisutnih na toj sjednici bit će prisutan i na nadolazećoj sjednici Skupštine 25. rujna.

Stenogram otkriva da je rasprava članova Skupštine u najzanimljivijim dijelovima tekla dramatično, vulgarno i na rubu fizičkog obračuna. Već na samom početku došlo je do svađe zbog Barišićeva prijedloga da se korigira dnevni red sjednice. Svađa je počela kada je Barišić rekao:

„Predlažem da se izostavi točka četiri dnevnog reda i da danas ne radimo izbor, dopunu članova Skupštine, jer je tako dogovoreno na Izvršnom odboru, već će ta točka, ta dopuna, biti početkom trećeg mjeseca kad se bude održavala redovna Skupština našeg kluba. Stoga predlažem da točka 10. dnevnog reda, pod kojom treba razriješiti postojećeg i izabrati novog člana Nadzornog odbora, postane točka četiri. Ako se s time slažete, sve drugo ide redoslijedom koji ste primili. Ako se s time slažete, molim da to prihvatite. Tko je za?“

PROF. DR. SC. JURE ZOVKO:

Može li predsjednik obrazložiti zašto je došlo do ove izmjene dnevnoga reda?

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Ja sam na zadnjoj sjednici Izvršnog odbora koji nije donio odluku, samo dao informaciju koga želimo predložiti za nove članove Skupštine. Međutim, u međuvremenu je došlo do spoznaje da neki od predloženih ne ispunjavaju uvjete, odnosno da postoje određene zapreke radi nekih kaznenih postupaka, a po našem Statutu na može biti da čovjek protiv kojeg se vodi kazneni postupak bude izabran za člana Skupštine.

Danas smo na sjednici našeg Izvršnog odbora koji smo imali prije ove Skupštine, zaključili da ne bismo sada išli pojedinačno, a kratko je vrijeme do sljedeće Skupštine pa smo zaključili da bismo sva tri nova člana predložili na idućoj sjednici Skupštine koju ćemo održati početkom trećeg mjeseca iduće godine.

PROF. DR. SC. JURE ZOVKO:

Gospodine predsjedniče, ja mislim da je ovo iznenađujuće za Skupštinu, da dobijemo dnevni red u kojem stoji izbor novih članova Skupštine, jer ako je situacija ovakva, onda uopće nismo trebali dobiti ovakav prijedlog kandidata za ovu Skupštinu.

Ovo je ozbiljan Klub, ovo su trebali biti ozbiljni kandidati, a sad mi ne znamo koji su kandidati. Mi smo kao članovi Skupštine trebali dobiti kandidate. I mislim da to nije u redu. Što se mene tiče, to je jedan oblik nepoštivanja Skupštine. Dobili smo dnevni red, u njemu stoji izbor članova i sad mi nije jasno zašto u jednom ozbiljnom klubu koji predlaže ozbiljne članove utvrđujemo da neki od njih ne ispunjavaju uvjete. Ja mislim da se u jednom ovakvo ozbiljnom klubu takve stvari ne bi smjele događati. I zato sam protiv ove izmjene i dopune dnevnog reda.

Nekadašnji bliski suradnik Zdravka Mamića Krešimir Antolić zamjerio se Mamićevim pristašama koji su na Skupštini 12. prosinca 2022. zatražili njegovu smjenu iz Uprave kluba. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Dobro, hvala. Izvolite!

VLADIMIR BOGDANIĆ:

Gospodine predsjedniče, mislim da Skupština koja pretendira na ozbiljnost ne može tek tako promijeniti dnevni red i drugo, ja bih volio znati koliko je članova Izvršnog odbora bilo danas na ovoj sjednici koju ste spomenuli i kakvo je bilo njihovo mišljenje o ovom prijedlogu. U svakom slučaju, ja se pridružujem stavu g. Zovka i mislim da to što se dogodilo s dnevnim redom apsolutno nije u redu.

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Hvala. Dozvolite da dam odgovor. Danas je na sjednici Izvršnog odbora bilo prisutno osam od trinaest članova i s ovim prijedlogom koji sam iznio Izvršni odbor se složio.

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Tko je dobio poziv za taj Izvršni odbor? Recimo, Mario Primorac nije dobio poziv za taj Izvršni odbor. I još neki članovi Izvršnog odbora nisu bili pozvani na sjednicu.

MLADEN ALPEZA:

Prvi put izlazim za ovu govornicu, ali ovo je trenutak kad sam stvarno morao. Ovo je potpuno neozbiljno. Neozbiljno se radilo kad su se predlagali kandidati. Ako je to već tako kako ste rekli, onda ste to trebali na vrijeme utvrditi. Smiješno je da mi na Skupštini saznamo da netko ne ispunjava uvjete, a posebno je, ne smiješno, nego nedopustivo da vi kažete da je prije sjednice Skupštine bila sjednica Izvršnog odbora, a ja gledam ovdje neke članove Izvršnog odbora koji se gledaju i nemaju pojma da je sjednica Izvršnog odbora uopće bila održana, tako da mi ništa nije jasno i ima dovoljno razloga da pomislim i zaključim da ovdje nešto nije kako bi trebalo. A čuli smo i ljude. Ljudi kažu da nisu niti znali za sjednicu Izvršnog odbora. Kako se to može dogoditi, što kaže Bogdanić, u ozbiljnom klubu kakav je naš Dinamo? To je nedopustivo.

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Hvala. Idemo dalje. Zorić!

DAMIR ZORIĆ:

Gospodine predsjedniče, čuo sam, kao i svi ovdje, da je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora odlučeno da se ova točka skine. Ja sam član Izvršnog odbora i ja ne znam za današnju sjednicu i molim sve druge članove Izvršnog odbora koji nisu bili pozvani, kao ni ja, da dignu ruku koji nisu bili pozvani kao i ja. Mi nismo bili pozvani: Ivo Šušak, Mario Primorac, Adolf Kožul… Ima li još tko? Ne znam zašto mi nismo bili pozvani.

Mi smo na zadnjoj sjednici Izvršnog odbora imali tu točku, odlučili smo da se predlože tri imena, da budem iskren, ne sjećam se nijednog imena, to su meni nepoznati ljudi, ali tada nije bilo nikakve zapreke. I molim vas, nemojte govoriti neki jer vrijeme nekih je prošlo. Recite ime i prezime, što je krimen, pa da se skine. Ako se nekoga skida, da znam koga se skida i da znam zašto ga se skida. A ne neki i neki. To je vrijeme prošlo.

Čelne osobe GNK-a Dinamo predvođene predsjednikom kluba Mirkom Barišićem na početku Skupštine koja je održana 12. prosinca prošle godine. FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

VLATKA PERAS:

Ja ću vam, g. Zorić, odgovoriti na to pitanje.

DAMIR ZORIĆ:

Ne meni. Skupštini!

VLATKA PERAS:

Vi ste postavili pitanje. Odgovaram svima. Znači, bili su predloženi g. Hrvoje Knez koji zadovoljava uvjete, bio je predložen g. Mate Zadro koji zbog formalno-pravnih razloga, prema postojećem Zakonu o sportu koji je još na snazi, ne zadovoljava uvjete, a s obzirom na to da bi njegova dopuna bila sada, ne može ući, i treći član je bio g. Mario Pašalić koji zadovoljava uvjete.

VLADIMIR BOGDANIĆ:

Ovo je šokantno. Ja sam sad tu saznao da neki članovi Izvršnog odbora uopće nisu bili pozvani na taj sastanak. Pa to je kolosalna manipulacija. Ne znam što članovi Skupštine o tome misle, ali za mene, činjenica da Damir Zorić nije bio pozvan i da to vrijedi za još neke ljude, to je nezamislivo.

PROF. DR. SC. JURE ZOVKO:

Kolegice i kolege, ja zagovaram jedinstvo Kluba i jedinstvo Skupštine. Predlažem da izaberemo kandidata koji zadovoljava uvjete, da s ova dva koja zadovoljavaju uvjete idemo na ovoj Skupštini, a ovaj jedan koji ne zadovoljava, da s nekim drugim idemo na sljedećoj Skupštini. To je moj prijedlog. Da napravimo kompromis. Mislim da u interesu Kluba trebamo prihvatiti dnevni red i da idemo s ovakvim prijedlogom.

NAZOČNI:

Dobro! Bravo! (Pljesak nazočnih.)

OGNJEN NAGLIĆ:

Danas je 12. 12., dvanaesti dan posljednjeg mjeseca u godini. Izborna skupština je za manje od tri mjeseca. Tu sigurno nije problem. Iza toga se mora nešto drugo kriti. Osim toga, ovo je sad bespredmetno jer smo mi izglasali dnevni red s tri ili četiri glasa protiv.

NAZOČNI:

Nismo!

OGNJEN NAGLIĆ:

Jesmo. Ja sam bio prisutan. Drugo, htjeli smo ne spominjati imena zbog čovjeka koji ima problema. Neće biti lijepo da spominjemo njegovo ime. Ovo je bilo nešto na brzinu. Izvršni odbor je bio u četvrtak. Očito je bilo premalo vremena…

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Kako nije bilo vremena? Godinama si se skrivao iza Zdravka Mamića i njegove guzice i sad si došao pameti! I sad ti nama objašnjavaš kako je to sve u redu.

Kako ste vas osmero mogli dobiti pozive, a ovih petero nisu?

VLATKA PERAS:

Predsjedniče, morate reagirati jer će inače doći do fizičkog obračuna.

(Svađa u dvorani.)

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Jeste li sad gledali film o Dinamu? Što se promijenilo? Za sve su to zaslužni Zoran i Zdravko Mamić i sad ste se vi, njegovi najbolji prijatelji, okrenuli od njega. Smeće jedno od ljudi! Smeće!

Potom je, nakon par minuta dodatnih prepucavanja, Antun Mamić izjavio:

„Dobra večer svima. Ispričavam se na tonu i ponašanju. Ne želim to raditi. Međutim, ovo je takva manipulacija, izbjegava se na desetke pitanja i nikako da se odgovori kako to da baš tih petero iz Izvršnog odbora nije dobilo poziv. To je stvarno manipulacija. I vidi se da to nitko ne želi odgovoriti.

Drugo, mi idemo na drugu točku, a oni nama cijelo vrijeme o nečem stotom pričaju, samo da razvodne temu. To je kriminalna radnja. Veliš: ne pozoveš pet ljudi, mi smo donijeli odluku. Oni ne dobiju poziv. Zašto je to tako? Zato što im ne paše.“

Zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora Dinama održane 8. prosinca, na kojoj je Rožić tražio da se uz riječ demokratizacija ubuduće stavi riječ tzv.. FOTO: Nacional

Nakon nekoliko minuta ipak je došlo do usvajanja dnevnog reda, ali se tijekom izvješća o rezultatima kluba postignutim tijekom protekle sezone ponovo na trenutke razvijala žestoka svađa. Primjerice, poduzetnik Željko Marković, koji se tada svrstao uz struju protiv Zdravka Mamića, reagirao je na prozivke Antuna Mamića:

„Ovo je sad već osobne prirode tako da se moram svima opravdati: ja sam 1978. godine radio u Privrednoj banci Zagreb, od toga sam sedam godina bio direktor u Berlinu i Stuttgartu, nakon toga sam bio direktor u Elan Commerceu, poslije toga sam otvorio svoju tvrtku Ban Tours u kojoj su zaposlene 44 osobe, te 44 osobe imaju svoje 44 jedrilice i ovo se odnosi na Stojka, da mu rečem da me nitko nikad nije hranio niti od mene stvorio čovjeka.

Od mene su čovjeka stvorili Marija i Joso, pokojni Marković. Iza mene stoji 50 godina rada tijekom kojih nisam nikome ništa ružno rekao. Ako želiš da ti odgovorim na ovo pitanje, ja nikada nisam rekao i nikada neću u svom životu da Zdravko Mamić nije sudjelovao u stvaranju dobroga i kvalitetnog Dinama. Ali baš nikada. Ali mi se moramo složiti s činjenicom da ovoga trenutka čovjek ima pravomoćnu presudu. Ja ga se nikad nisam odrekao, to zapamti, a to što se spominješ moje majke, to više govori o tebi, a ne o meni. Ja tvoju nikada nisam spomenuo niti hoću. Toliko o tome tko sam, što sam i tko me je othranio i hrani.“ Od ukupnog prometa koji Ban Tours ostvaruje, 120 milijuna, u poslu s GNK-om Dinamo ostvaruje negdje između 4 i 6 posto.

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

„Dok se nisi probio, a sad kad misliš da si gazda, sad misliš da možeš raditi što hoćeš. Rasprava je otišla malo daleko, odnosno, počeli su neki osobni obračuni, a mislim da to nije potrebno. Nama je jako važno, a mislim da i većini skupštinara, da se naglasi važnost Zdravka Mamića, nevažno je tko to prizna ili ne prizna, ali čovjek je napravio remek djelo.

Svi se vi, većina vas ovdje, sjeća u kakvom je stanju bio Dinamo prije Zdravka Mamića, 2002. i 2003. godine. Da ste molili nekoga da uđe u Dinamo, vjerojatno to ne bi napravio. Sve ostalo je sažeto u ovom filmu. Taj film je spektakularan. Tko imalo ima savjesti, mislim da je svaka priča o Zdravku Mamiću suvišna.

Drugo, sve ovo što se Zdravku Mamiću danas događa, dobrim dijelom je radi Dinama. On je svoj život posvetio Dinamu. Sve druge kalkulacije, sva druga podmetanja, netko može time manipulirati, može od toga raditi kojekakve konstrukcije, ali one jednostavno ne drže vodu.

Da li je Zdravko Mamić u svim tim godinama napravio neke greške? Vjerojatno je. Volio bih da ovdje digne ruku onaj tko nije napravio neke greške. Stvarno je žalosno da je Zdravko Mamić tema. Da li je on dinamovac? Da li je on iskreno i u najboljoj vjeri vodio ovaj klub i, slobodno to mogu reći jer sam bio svjedok iz prvog reda, posvetio mu život? I zato, svaki obračun preko Zdravka Mamića nema smisla. I neka se dobro pogleda bilo tko ovdje, neću ja nikoga imenovati, neka se dobro pogleda u ogledalo kad promišlja o Zdravku Mamiću.“

Nakon toga su mu brojni prisutni zapljeskali, a potom se u raspravu uključio i Miroslav Rožić, rekavši: „Očekivao sam, moram priznati, posve drugi ton ove sjednice. Pogotovo, kao što to neki ovdje spominju, nakon ovog filma. Slažem se apsolutno s onima koji govore, prije svega sa Stojkom i sa svima onima koji misle da se ovdje ne treba voditi nikakva rasprava o Zdravku Mamiću, nego o Dinamu. Zdravko Mamić je neosporno tvorac ovog Dinama. Što se danas s njim događa, o tome svatko može imati svoje mišljenje i siguran sam da ga ima.

Ja bih se vratio izvješću o sportskim i poslovnim rezultatima u 2022. godini. U posljednje četiri godine, nota bene, otkad nema Zdravka Mamića, naš klub postigao je najbolje sportske rezultate u dvadeset zadnjih godina postojanja… nažalost, prisustvovao sam sjednici Izvršnog odbora u četvrtak, neki članovi Izvršnog odbora i član Uprave Krešo Antolić, unatoč tim uspjesima, žele mijenjati postojeće stanje temeljnog sportskog sektora, pa i sportske politike Kluba, a što je – to vam napominjem – u isključivoj nadležnosti Skupštine Kluba. Dakle, vas.

Prije četiri dana na tom Izvršnom odboru se raspravljalo i taj Izvršni odbor je, neka me predsjednik ispravi ako griješim, izglasao odluku prema kojoj stoji, citiram: klupska uprava dobiva zadatak u dogledno vrijeme zaposliti, odnosno imenovati, sportskog direktora. O tome ste posljednjih dana mogli pratiti razna medijska nagađanja i nemojmo gurati glavu u pijesak. Svi smo to čitali. Na stranu što takvu promjenu koja na drastičan način zadire u sportski sektor, i to nakon ovakvih fantastičnih uspjeha Kluba, osobno držim bezrazložnom i nerazumnom. Prije svega sam, kao predsjednik Nadzornog odbora, ovdje dužan izvijestiti sve vas, članove Skupštine, da je ta odluka protivna Statutu Kluba. Naime, prema Statutu GNK-a Dinamo, Izvršni odbor Kluba nema nadležnost za donošenje takvog zaključka. Izvršni odbor može predložiti Skupštini program razvoja Kluba, može eventualno odlučivati o takvim pitanjima jedino i isključivo ako mu to odredi Skupština. Imajući u vidu da Skupština za tako nešto nije ovlastila Izvršni odbor, imajte to u vidu, a Nadzorni odbor po Statutu treba skrbiti o provođenju odredbi Statuta i općih akata Kluba, ja vam ovdje, s ovog mjesta, u okviru ove točke dnevnog reda predlažem da ova skupština danas, vi skupštinari, u skladu s člankom 33. Statuta Kluba donesete sljedeću odluku: Skupština GNK-a Dinamo poništava zaključak Izvršnog odbora i sve odluke kojima uređuje pitanje imenovanja sportskog direktora te nalaže Izvršnom odboru GNK-a Dinamo da se pridržava, od ove Skupštine, usvojenih postojećih planova i programa rada, kao i da djeluje u skladu sa svojom nadležnošću.“

Antun (Stojko) Mamić: ‘Jeste li sad gledali film o Dinamu? Što se promijenilo? Za sve su to zaslužni Zoran i Zdravko Mamić i sad ste se vi, njegovi najbolji prijatelji, okrenuli od njega. Smeće jedno od ljudi! Smeće!’

U raspravu se poslije toga uključio i Nikola Hanžel, nakon čijeg se izlaganja otvorila dinamična rasprava koja je tekla ovako:

„Dobro večer svima, ja sam Nikola Hanžel, član Izvršnog odbora GNK-a Dinamo. Osvrnut ću se na prethodne riječi predsjednika Nadzornog odbora. Izvršni odbor je morao donijeti ovu odluku jer je Uprava blokirana zadnjih šest mjeseci, možda i godinu dana. Blokirana je zato što Uprava s pravomoćno osuđenim čovjekom ne smije raditi. To nije ništa protiv Zdravka Mamića. Mi smo došli u situaciju da Dinamo ovisi o Zdravku Mamiću. To ne smije biti. To jednostavno ne može biti. Dinamo ne smije raditi s pravomoćno osuđenim čovjekom. Ako to nekome ovdje nije jasno, a svi ste punoljetni ljudi, pročitat ću vam Kazneni zakon, članak 246. iz 2013. godine: ‘Svaka suradnja s pravomoćno osuđenom osobom je kazneno djelo.’ I vi ovdje, koju god odluku donesete da nastavite raditi sa Zdravkom Mamićem, činite kazneno djelo. Tako se i Izvršni odbor povodio time: da je to kazneno djelo. A sad ću vam pročitati što znači ljubav Zdravka Mamića prema Dinamu. Od 2016. godine na račun Zdravka Mamića, njegova brata i ekipe sjelo je 29 milijuna kuna s računa GNK-a Dinamo. To se odnosi na Zdravka, Zorana i njihova vozača. Ako netko smatra da je Zdravkov vozač glavni menadžer u Dinamu, onda se ispričavam.

Nadalje, od 2016. godine pa do 2021. Dinamo je platio 260 milijuna provizije. Sva ta provizija je dogovorena preko Zdravka Mamića. Vama dajem na dušu da dobro razmislite gdje je taj novac završio. To su podaci koji su iz Kluba, koji su čisti i jasni kao suza.

Ja vas molim, posebno g. Rožića, da pomognete ovom Izvršnom odboru da ovu hobotnicu koja se zove Zdravko Mamić pokušamo maknuti jer Dinamo ne smije raditi protuzakonito. Ako netko ovdje smatra da Dinamo mora raditi protuzakonito, vi dignite ruku za prijedlog g. Rožića. Ja vas molim još jedanput da razmislite. Nazvao nas je fukarama, ne znam više što nismo, ali to nije bitno. Bitno je da Dinamo mora raditi zakonito. Zašto on želi rasturiti Dinamo, zašto više ne valja ovaj Izvršni odbor, zašto više ne valja Vlatka, zašto ne valja Antolić, zašto više nitko ne valja u ovom Klubu osim njega? Ako vi smatrate da je to samo on, vi ćete donijeti takvu odluku.

Na zadnjoj sjednici smo razgovarali o 14 milijuna eura loših investicija u zadnjih šest mjeseci. Ja ću zamoliti g. Antolića da vam to objasni.“

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Sad je Zdravko Mamić zadnjih šest mjeseci problem, a u zadnjih dvadeset godina je digao Dinamo i pretvorio ga u jedan od najboljih klubova u Europi.

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Dobit ćete riječ.

NIKOLA HANŽEL:

Ne znam jesam li nešto krivo rekao.

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Sve si krivo rekao.

NIKOLA HANŽEL:

„Zdravko Mamić je pravomoćno osuđena osoba.“

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Pa bio je i prije.

NIKOLA HANŽEL:

A ti, Rožiću, tvoj posao je da upozoriš Izvršni odbor i Upravu da se s njim više ne smije raditi jer je to protuzakonito. Ti ideš kontra, a vjerojatno ideš kontra jer voziš Dinamov Mercedes, jer imaš Dinamove kartice i ne znam koje sve povlastice. Ja vas molim da se izjasnimo jesmo li za Dinamo koji će raditi pošteno ili smo za drugačiji Dinamo, a pričamo o 290 milijuna u četiri godine. Dajem vam na dušu da razmislite gdje je sav taj novac završio. Novac je legalno isplaćen. Koliko je legalno, o tome ćete vi odlučiti.

Nikola Hanžel: ‘A ti, Rožiću, tvoj posao je da upozoriš Izvršni odbor i Upravu da se s njim više ne smije raditi jer je to protuzakonito. Ti ideš kontra, a vjerojatno ideš kontra jer voziš Dinamov Mercedes i kartice’

MIROSLAV ROŽIĆ:

Na početku svog izlaganja ja sam rekao da neću upasti u zamku obračunavanja sa Zdravkom Mamićem. Niti obračuna, niti obrane, niti bilo čega drugog. Ja ponavljam po redu stvari. Kaže ovdje g. Hanžel: Uprava je bila blokirana. Na koji način je bila blokirana Uprava? Zdravko Mamić nije potpisao šest godina ni jedan jedini dokument Dinama niti je Zdravko Mamić na bilo koji način uopće mogao blokirati Upravu Dinama. Kako bi je blokirao? Konačno, sve ove priče o ciframa koje su išle ili koje nisu išle i kome su išle i kako su išle, to nije važno za ono što sam ja predložio, a ja sam predložio ovo: nakon četiri godine najvećih uspjeha Dinama u zadnjih dvadeset godina njegova postojanja, bez Zdravka Mamića, mi smo došli na najviše grane i poštovanja i ugleda ovog kluba i napravili najveće uspjehe.

Kome se to ne sviđa da želi mijenjati sportsku politiku i zadirati u sportski sektor i tvrditi, eto, da valjda on to zna bolje? To je sukus. To je jedna stvar. I druga stvar, posve legalno, ovdje se poziva na neku legalnost i na neku zakonitost, Izvršni odbor nema pravo mijenjati postojeći model koji nam je u zadnje četiri godine donio ove uspjehe bez da ga za to zaduži Skupština. Hvala.

(Pljesak nazočnih.)

STOJKO MAMIĆ:

Samo ću se kratko osvrnuti na izlaganje g. Hanžela. Upravo sam to spomenuo u svom prvom izlaganju. Nitko se za te brojke nije trgao 2002. i 2003. godine. I sada bi netko nastavio, znajući sve kako se to radi i da nastave na tome daljnji put. Sad ću nastaviti na g. Rožića: mislim da sve što je predloženo s njegove strane ima apsolutno smisla jer je to jedino ispravno.

VLADIMIR BOGDANIĆ:

Poštovani skupštinari, poštovano Predsjedništvo, poštovani gospodine predsjedniče, evo nas kod merituma stvari. Za nešto malo više od 24 sata, ono najbolje što hrvatski nogomet ima, a to je hrvatska nogometna reprezentacija, suočit će se u polufinalnom meču. Zašto je tamo došla? Zato što se neki bazični principi u sportu respektiraju. Kad se kvantificira sportski i poslovni rezultat najvećeg, najboljeg i najuspješnijeg hrvatskog nogometnog kluba, onda se mora uzeti u obzir ona vizija, onaj koncept koji je ova Skupština kroz zadnjih najmanje desetak godina kontinuirano razvijala i pratila.

Mi se nalazimo u situaciji kada je sasvim izvjesno, i ja ću oko toga biti decidiran i jasan, da te temeljne postulate i taj koncept sportske i poslovne politike ovoga Kluba netko pokušava promijeniti. Bit ću oko toga precizan… Sada idem na konkretno: ovo što smo mi danas na ovoj Skupštini doživjeli je direktna posljedica privatizacije jedne funkcije koja nije legalna i koju Skupština g. Kreši Antoliću nije dala. I mi ćemo se s posljedicama takve privatizacije, odnosno uzurpacije, i te kako suočiti. Ja, kao član od 1968., kao potpisnik odluke o izbacivanju UDBA-e, odnosno šefa zagrebačke UDBA-e, iz našeg Kluba 1987., ovoj Skupštini i vama stavljam na savjest: odredite se prema onome što je postala očigledna praksa g. Kreše Antolića. Ja predlažem Skupštini da se u tom smislu u najmanju ruku jasno odredi, a ja vam predlažem da se s njim postojeći odnos raskine. To je moje čvrsto uvjerenje. I kad vam ovo ne bih sada rekao i kad ne bih pred ovim klubom i pred ovim skupštinarima izgovorio ovo što sam izgovorio, smatrao bih da sam popljuvao pedeset i koliko godina članstva u ovom Klubu.

KREŠIMIR ANTOLIĆ:

Dobra večer, svima. Rekao bih: napokon da vidim tko su ti ljudi koji mene žele isključiti iz Dinama. Drago mi je da je da je to g. Bogdanić jer cijenim njegovu dinamovštinu od pedeset i nešto godina. Do jučer je imao solidan odnos koji je izražavao velikim izljevima podrške mome radu i mom zalaganju za Dinamo. Drago mi je da je vrlo izvjesno pobornik toga i g. Zovko koji mi je do prekjučer davao vrlo jasnu podršku. Nemojte me prekidati. Hajdemo se izdići iznad tog prostačkog načina izražavanja.

Drago mi je da ste to vi koji ste prije godinu i nešto dana izvrijeđali Cicu Kranjčara i rekli da je iz Ferenščice, sela kraj Zagreba. A znate zašto mi je to drago? Zato što znam da ispravno razmišljam o svom radu. Jer vaša podrška mi i ne treba. Žao mi je što se ljudi sa 67 godina ponašaju prostački, bezobrazno i nasilno i očito žele da takav bude Dinamo i dalje. Da to bude retorika, da mi budemo fukare. A ja ću vam sada nešto reći, najiskrenije: ja sam u Dinamo došao 2013. godine na poziv Zorana Mamića. Ja sam za Zdravka Mamića. Jer, Stojko iz Bjelovara, nemojmo se lagati, nemojmo se skrivati, ovo je Skupština o Zdravku Mamiću. Ja sam za Zdravka Mamića bio spreman doslovce poginuti. Kad sam bio spreman poginuti, nisam vidio ni jednog ni drugog Stojka kraj sebe. Kad je 16. 3. poslijepodne trebalo ići na televiziju, to je kao da si 1945. u proljeće išao u ustaše, onda me Zdravko Mamić osobno molio da tamo idem i on me zvao nakon emisije i čestitao mi na onome što sam tamo rekao. Nijednog od ovih žustrih govornika koji su sada govorili nisam vidio nigdje.

Antun (Stojko) Mamić Ognjenu Nagliću: ‘Kako nije bilo vremena? Godinama si se skrivao iza Zdravka Mamića i njegove guzice i sad si došao pameti! I sad ti nama objašnjavaš kako je to sve u redu’

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

Stojko, pa tebe bi trebalo izbaciti sa Skupštine. Ti ne znaš razgovarati.

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Gospodo, molim vas da se smirite. Nemojte da moram prekinuti Skupštinu.

KREŠIMIR ANTOLIĆ:

Ovdje se manipulira ulogom Zdravka i Zorana Mamića u Dinamu. Nitko, apsolutno nitko nikad, iz ovog okruženja, a sad ću govoriti samo za sebe, nije doveo u pitanje njihovu ulogu u stvaranju Dinama. Jedan i drugi su osuđeni 2018. godine. Zdravko je otišao u Bosnu i Hercegovinu. Ne krivim ga, ne znam. Možda bih i ja to napravio na njegovom mjestu. Ne ulazim u to. Mi, koji smo ostali u Klubu, zadržali smo njegov ugovor o radu na radnom mjestu savjetnika Kluba. Imao je službeni BMW 7 i vozio ga je po Bosni i Hercegovini. Vi, Bogdaniću, koji me hoćete izbaciti iz Dinama, ja vas molim, dajte me izdajte tako kao što smo mi izdali Zdravka Mamića. I sve ove godine, i jedan i drugi su bili zaposlenici Dinama, sve do 15. ožujka 2021. godine. Do zadnje minute su bili zaposlenici Dinama. Dok to po Zakonu o sportu nismo trebali prekinuti. Nakon toga se napravio pritisak na Upravu i nakon toga je predsjednica Uprave završila u kaznenom postupku. Pozadina ovih srcedrapateljnih izjava o mom isključenju iz Dinama je isključivo u tome što sam se ja suprotstavio poslovnim prijedlozima koji bi Dinamo zadužili 13,9 milijuna eura. Dok u registru Kluba stoji moje ime i prezime, ja to imam pravo propitivati i ja se imam pravo tome suprotstaviti.

Ovo što ovdje predlaže g. Rožić, Izvršni odbor nije donio odluku o imenovanju nikoga za sportskog direktora, nego je dao preporuku i zamolio Upravu da Uprava imenuje sportskog direktora. Prema tome, ne vidim gdje je to Izvršni odbor izašao iz svojih ingerencija. Žao mi je g. Rožiću, moram priznati da mi je žao što u ime zajedništva nisam propitivao određene vaše odluke, a što sam mogao, ako ništa drugo, a ono barem kao član Dinama. Žao mi je što imamo predsjednika Nadzornog odbora koji sada nama ovdje docira, a koji se nije mogao suočiti s običnom prometnom nesrećom, nego je pobjegao s lica mjesta. Meni je to žao.

(Dobacivanja iz dvorane.)

I što ste to napravili preko leđa Uprave, jer Uprava za to mora odgovarati. Prema tome, da rezimiram, manipulacija je da se itko odriče Zdravka Mamića. To je manipulacija. To nije istina. Manipulacija je da se negira njegova uloga u klupskoj povijesti. I Zorana, koji je najtrofejniji djelatnik Dinama u povijesti. O tome će govoriti povijest, a ne mi koji smo njihovi suvremenici. Ali da se od nas zahtijeva i da se ovdje ne kaže da nije interes Dinama, da mi kažemo: čovječe, imaš pravomoćnu sudsku presudu na 6,5 godina zatvora, nitko od nas ti nije za to kriv i nije pridonio tome. Žao mi je što se toj obitelji to dogodilo. I to oni znaju. I to Zoran zna i to Zdravko zna. Ali, da ću kao član Uprave Dinama odgovarati za poslovanje Kluba, a da će odlučivati netko drugi, to ne dolazi u obzir. To je pozadina priče. Nije pozadina priče da Krešo želi biti Zdravko. Krešo ne želi biti Zdravko. Ja ne želim biti u bijegu, ja ne želim živjeti u drugoj državi. Ja ne želim sa svojom djecom ne biti u Zagrebu. Ja to ne želim biti. Ali želim da Dinamo ide u normalnom, zakonitom smjeru, u smjeru zakonitog poslovanja. I svi vi morate znati, ako će Dinamo ići u smjeru u kojem će tijela Kluba biti samo formalna, a odlučivat će se u Međugorju i Banjaluci, morate znati da to nije zakonito, da to nije legalno i da mi podršku niti od države, ni od Grada Zagreba, za to nemamo. I nemojmo brkati lončiće. Hvala lijepa.

(Pljesak nazočnih.)

Jure Zovko: ‘Mene ne zanima Mamić ili netko drugi, ali me zanima trenutačno Krešo Antolić koji provodi intrige. Ako on bude vodio ovaj Dinamo, mi možemo sad čestitati Hajduku da je prvak države’

VLADIMIR BOGDANIĆ:

Ja ću biti malo emotivan. Priznajem da me u cjelokupnoj povijesti Dinama teško kada ovako zaboljela duša kao nakon ovoga što sam čuo od Kreše Antolića. Svi koji ovdje sjedite imate svoje mišljenje o njegovom radu. Ja sam časno, jasno i glasno rekao što mislim o tome. Da li je ona politika koja ide kroz ovu Skupštinu identična s onim što sam pročitao jasno i glasno prije dva ili tri dana? Koliko ja znam, a vi me demantirajte, Krešo Antolić nije Zdravko Mamić. Ja Zdravka Mamića jednom riječju nisam spomenuo. Ja sam govorio o kontinuitetu i djelovanju Skupštine Nogometnog kluba i Uprave Nogometnog kluba, u ne jednoj prilici izlazio za govornicu ove Skupštine i vrlo pozitivno govorio, i o našim prvim damama i o našem predsjedniku kojemu sam, a vi ćete se toga sjetiti, poklonio svoje najdragocjenije memorabilije iz 1967. godine, ali vama, Krešo Antoliću, mogu reći: ovo što ste vi ovdje izgovorili na račun kolege Miroslava Rožića, to spada u najniže što sam doživio u ovom Klubu.

MIROSLAV ROŽIĆ:

Ja bih više volio da je naš Krešo Antolić prihvatio častan uzmak, a ne da ovdje vadi crijeva koja idu ad hominem i ide na čovjeka. Molim Alpezu da razmisli hoće li diskutirati. Vidio sam. Zato i kažem. Molio bih da razmislite. Ovdje je važna jedna stvar. Ovdje je Krešo Antolić sada, u prisustvu predsjednika Izvršnog odbora i predsjednika Kluba, predsjednice Uprave i moje malenkosti, ja se doista moram upitati kao i Naglić, možda ćemo zajedno u psihijatriju, rekao nešto, jer ja sam bio na toj sjednici Izvršnog odbora na kojoj je Izvršni odbor donio odluku. Neka se drugi članovi Izvršnog odbora jave pa neka kažu je li Izvršni odbor donio odluku ili nije. Evo, tamo sjedi Heinz Truskaller, Damir Zorić i ne znam tko još, Ivo Šušak… pa neka kažu je li donesena odluka ili nije donesena odluka. Ako nije, nitko sretniji od mene jer to znači da ostaje kontinuitet koji nas je doveo u sportske politike i koji nas je doveo do ovih rezultata do kojih nas je doveo.

A što se tiče zakonitosti rada i prešućivanja nekih stvari za koje Krešo Antolić žali što ih je prešutio, ja sam na ovoj Skupštini prije godinu dana iznio zaključak Nadzornog odbora i to, ako hoćete, uz pravno mišljenje da je osnivanje trgovačkog društva Plavi korner od strane Uprave bilo eklatantno kršenje Statuta jer je osnivanja trgovačkih društava direktno u ingerenciji Skupštine. Skupštinari nisu imali pojma da je osnovano trgovačko društvo Plavi korner čiji je, nota bene, direktor Krešin brat i na kraju priče, nagradno pitanje za vas glasi, tko je tu odluku o osnivanju trgovačkog društva potpisao u ime Uprave. Onome tko pogodi odgovor na to pitanje, dobiva od mene kao nagradu vreću krumpira.

Nadzorni odbor je tada u svom izvješću jasno i glasno rekao da to smatra kršenjem Statuta i da je to izričito u ingerenciji Skupštine. Nisam tada inzistirao na tome na Skupštini jer je trgovačko društvo već bilo osnovano i od toga imamo neke koristi. Priznajem svoj krimen, nisam na tome inzistirao, iako to stoji u godišnjem izvješću Nadzornog odbora i u zapisniku s te sjednice Nadzornog odbora.

Vađenje prljavog rublja sigurno ne vodi u onom smjeru u kojem ja želim da ide ovaj Klub, a to je da sljedeće godine ne bude 29. nego 19., ako ne i 9. u Europi na UEFA-inoj ljestvici. Ja bih želio da Klub dalje napreduje, ja bih želio da se veselimo, da budemo svi zajedno, da budemo sretni. Ja bih želio da ovaj Klub vode ljudi bez fige u džepu.

Interesantno je uvijek to kako se na zakonitost i na zakon pozivaju ljudi koji su zadnji koji bi o tome trebali govoriti. To je uvijek isto. Znate onu poslovicu: tko o čemu… Prema tome, ja vas molim još jedanput, ako mi predsjednik Izvršnog odbora i predsjednik Kluba kaže da na Izvršnom odboru ja nisam dobro čuo i da nije donesena odluka, kao što to kaže Krešo Antolić, onda u redu. Ali ako je donesena odluka, ona je izvan ingerencije Izvršnog odbora i ja vas, predsjedniče, molim da stavite na glasovanje moj prijedlog. Ova Skupština tu odluku o izboru sportskog direktora i povezivanju funkcije glavnog trenera i sportskog direktora, što ne postoji nigdje na svijetu osim u Engleskoj, ali to je tamo posve drugi zakon, posve druga priča, ja bih da Skupština poništi tu odluku i to iz statutarnih, legalnih, razloga i legitimnih razloga. Predlažem da se poništi ta odluka i da se nastavi putem kojim se krećemo. I još jednom vas sve molim, nemojmo voditi raspravu o Zdravku Mamiću, nego vodimo raspravu, ako hoćete, o Kreši Antoliću. Hvala lijepa.

Navijači Dinama godinama traže da se Zdravko Mamić i njegovi suradnici maknu iz Dinama, ali u tome do danas nisu imali uspjeha. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Mene zanima samo jedna stvar i hajmo u pozitivnom smjeru. Recite mi, molim vas, da li je tu funkciju koju bi sada trebao obnašati g. Ante Čačić, biti sportski direktor i trener, da li je to netko prije u našem Klubu obnašao?

NAZOČNI:

Je.

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Recite, g. Rožiću, pošto ste predsjednik Nadzornog odbora, je li to netko obnašao? Kako se zvao? Hoćete li mi reći?

MIROSLAV ROŽIĆ:

Damir Krznar.

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Damir Krznar. Željko Kopić. Zoran Mamić. U čemu je problem kad su već tri čovjeka to obnašala, kakav je onda sad problem u Anti Čačiću? Ne vidim razloga da se zbog takvih stvari bez veze gložimo. Ako su već tri čovjeka to obnašala, ne vidim razloga…

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Radi se o proceduri.

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Molim te, Stojko, ja tebe nisam nikada prekidao, ja tebe nisam nikada uvrijedio, pa što ti imaš toliko ružno? Što sam sad rekao osim jednu normalnu stvar i priupitao: ako su to već tri čovjeka obnašala, reci mi, molim te, na kojoj Skupštini je imenovan Željko Kopić za sportskog direktora?

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Nije u tome problem. Nije on o tom pričao.

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Miro, dignite se pa recite. Pa to je obnašano. To je funkcija koja je obnašana.

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Prekinut ćemo ovu Skupštinu. Ovo se pretvara u ništa. Ne može to tako ići.

MIROSLAV ROŽIĆ:

Ovo je doista razumno pitanje i ja ću na razumno pitanje odgovoriti, nadam se, razumnim odgovorom. Nije problem u Anti Čačiću. Nije problem u Damiru Krznaru, ni u Željku Kopiću, ni bilo kome. Problem je jednostavno u tome što je to posao Uprave Kluba, što Izvršni odbor ne može zapošljavati niti imenovati ljude i s njima potpisivati ugovore. Hoće li isti čovjek biti trener i sportski direktor… Vi uopće nemate Pravilnik o djelokrugu rada. Vi možete izmišljavati zapošljavanja u Dinamu. Ovaj Nadzorni odbor, dragi moj gospodine, već tri godine tvrdi da ne postoji Pravilnik o djelokrugu i unutarnjem ustrojstvu. Znači, mi izmišljamo poslove. Mi možemo zaposliti inspektora za razvoj mjerenja visine trave na stadionu i dati mu plaću kakvu god hoćemo.

Uprava nije donijela taj pravilnik. Nadzorni odbor već tri godine govori da ga treba donijeti. U svakom našem godišnjem izvješću to piše. Možete pročitati. Kad se on donese, onda će se moći raspravljati da li ovako ili onako i onda Skupština može o tome odlučivati. Svi ste rekli, uključujući i Krešu Antolića, da se tu nešto dogodilo, presuda je postala pravomoćna i sad tu treba nešto mijenjati. Mijenjajte! Vi ste Skupština. Nigdje nije problem. Ni u imenu, ni u prezimenu. Ali vi mijenjajte. Vi danas donosite plan i program rada. Ne Izvršni odbor. I zaključno da kažem ovako: naravno da je ideja, inicijator ovog pokušaja kaosa, a drago mi je i da smo sad vidjeli tko je to, naravno da je ideja da se sve svede na osobno: Krešimir i Zdravko. Osobno! Zdravko je poželio mene smijeniti zato što sam bio protiv nekih poslovnih prijedloga koje je on uputio. Uprava Kluba se sastoji od tri člana. Nije bilo niti jednog razloga da ostali članovi Uprave ne usvoje tu poslovnu odluku ili te poslovne odluke, ako su smatrali da su one ispravne. Onaj tko hoće da je idem out iz Kluba, pa onda kontekst sistematizacije, ja bih rekao da je to napad na Upravu. Ne na mene. Ja se u Dinamu nisam rodio da bih morao umrijeti u Dinamu, a nisam ga niti privatizirao s nula kuna.

Ognjen Naglić: ‘Smijenili mi ili dali otkaz Kreši Antoliću, Vlatki, predsjedniku, bilo kome, ostaje glavno pitanje: da li ova Skupština i da li ova Uprava može i smije surađivati s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa?’

MIROSLAV ROŽIĆ:

A tko ga je privatizirao?

KREŠIMIR ANTOLIĆ:

Onaj tko misli da je nezamjenjiv. Onaj tko smatra, a sad smo vidjeli kakva je to komunikacija, da onaj tko ne misli kao on, da je fukara i probisvijet. Prema tome, to je ta retorika čovjeka od 67 godina koji nije naučio osnovni bonton. Ali nemojmo si dozvoliti da od šume ne vidimo drvo. Samo to je važno. Nismo mi ovdje bili ovce četiri ili šest godina, pa nismo znali donositi odluke. Donosili smo ih. Dinamo je bio prije nas, bit će Dinamo i poslije nas. Dinamo će biti vječan. Ali govorimo istinu, Miro, kad su neke osobne stvari u pitanju jer ovo je istina što sam ja rekao.

PROF. DR. SC. JURE ZOVKO:

Kolegice i kolege, nikad me nitko nije ovako uvrijedio kao Krešo Antolić jednom nemoralnom laži. On osobno zna, SMS-om sam pisao njemu i predsjednici Uprave da je moj Facebook hakiran. Ja sam se zezao s jedni zagrebačkim frendom, pa kaj ti je to Ferenščica, i onda su novine prenijele da ja ne znam tko je Cico Kranjčar. Ja sam javio Kranjčaru da je za mene legenda i time priča završava. Inzistirat ću, gospodine predsjedniče, da to pojašnjenje svi članovi dobiju. Dragi skupštinari, volim Dinamo, nisam bio u ekipi sa Zdravko Mamićem, ali sam šokiran pričom što čovjek koji priča o novcu i protiv Zdravka Mamića i sad hoće uvesti red. Hajmo pričati o odgovornosti za te stvari i protiv Kreše Antolića koji je bio tu. Jer nisam ja bio član Uprave, nego je bio Krešo Antolić. Ovdje se pridružujem g. Vladi Bogdaniću. Vi ste rekli da ja mislim kao i Vlado. Otkud vi znate kako ja mislim? Kako vi čitate moje misli?

Druga stvar, gospodo, koja me daleko više zabrinjava, i tu molim članove Izvršnog odbora, Zorića i kolegu Šuška, Adolfa Kožula, Marijana Primorca koji su već sad proskribirani… Mi smo čitali u novinama: nisu danas pozvani na sjednicu Izvršnog odbora. Kolegice i kolege, sutra će biti sazvana jedna skupština na koju se neće pozvati Juru Zovka! Ja sam ponosan danas da branim Dinamo, čestiti Dinamo, Dinamo jedinstva. Mene ne zanima Zdravko Mamić ili netko drugi, ali me zanima trenutačno Krešo Antolić koji provodi intrige. Gospodo, ako Krešo Antolić bude vodio ovaj Dinamo, mi možemo sad čestitati Hajduku da je prvak države. Ja očekujem ispriku.

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

Prije nego što glasujemo o prijedlogu Vlade Bogdanića koji je sad, nakon uvreda na moj račun, postao i moj prijedlog, jer smatram da takvim ljudima koji čiste upravne odbore od nepodobnih, od onih koji su zaslužni za taj Klub, Marijan Primorac, Damir Zorić, koji je potpredsjednik Matice Hrvatske… Ja sam predsjednik dviju najuglednijih filozofijskih akademija…

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

Kolega Marković, vi ste bili direktor banke u Berlinu za vrijeme Jugoslavije.

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Normalno. Gdje si ti bio u to vrijeme?

PROF. DR. SC. JURE ZOVKO:

Zna se tko je u to vrijeme mogao biti direktor. Nećemo ovdje o tome pričati. Ja sam tada pobjegao jer mi je bila zabrana studiranja, u Freiburgu sam kopao kanale i dobio sam njemačku stipendiju.

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Ti si bio emigrant!

PROF. DR. SC. JURE ZOVKO:

Ne, nisam nikada bio emigrant. Ja bih zamolio Damira Zorića, Ivu Šuška, Marijana Primorca, Adolfa Kožula, nepodobne, da inzistiraju što je bilo na sjednici, da vidimo zašto nisu bili pozvani i onda, gospodine predsjedniče, predlažem i posebno na vas apeliram jer vas volim, poštujem i cijenim, nemojte dopustiti da Dinamo vodi Krešo Antolić. Vodite ga vi. Nećemo govoriti o Banjaluci i Međugorju. Te stvari me ne zanimaju. Želim kontinuitet uspješnog Dinama, jedinstvenog Dinama. Postoji prijedlog Vlade Bogdanića kojeg ja podržavam, i postoji prijedlog Mire Rožića o kojima trebamo glasovati. Hvala lijepo.

Skupština GNK-a Dinamo održana je 12. prosinca prošle godine, a prošla je u znaku žustre rasprave između sukobljenih strana. FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

IVO ŠUŠAK:

Dragi skupštinari, lijepi pozdrav svima, izuzetno sam povrijeđen načinom na koji se odvija ova Skupština. Povrijeđen sam i što nisam znao da se danas, prije ove Skupštine, održava sastanak Izvršnog odbora i razočaran sam kako je vođen i kako je zadnji put, u četvrtak, završio Izvršni odbor. Zbog toga sam predsjednicu Uprave, gđu Vlatku Peras, zamolio za zapisnik tog sastanka Izvršnog odbora jer tamo nije donesena niti jedna odluka ni o čemu.

Znam da sam na tom Izvršnom odboru postavio jedno pitanje na koje nisam dobio odgovor. Budući da smo pred cca četiri godine, Izvršni odbor i Uprava, aklamacijom dali podršku upravi da sportsku politiku vodi u suradnji s g. Zoranom Mamićem i g. Zdravkom Mamićem, ja sam na zadnjem sastanku Uprave pitao: htio bih znati kad je došlo do promjene te odluke, s obzirom na to da je na tom Izvršnom odboru, kad su u pitanju njih dvojica, posebno Zdravko, bilo ružnih riječi. Ja sam samo pitao: kad se to promijenilo, a da ja to ne znam, a član sam Izvršnog odbora i na svakoj sjednici Izvršnog odbora sam sudjelovao. Znači, to se nije promijenilo na sastanku Izvršnog odbora. Kada? Zašto? Kako? Nemam pojma. Uz to, uopće nemam pojma da je bio bilo kakav prijedlog o imenovanju bilo koga za sportskog direktora, niti imam pojma da je o tome bilo kakvog glasovanja. Hvala lijepa.

OGNJEN NAGLIĆ:

… Što se tiče našeg Statuta i tumačenja Statuta, uvaženi g. Rožić mislim da je po profesiji biolog, u tom Statutu bi se teško snašli i pravnici. Ne vjerujem da bi pravnici to isto iščitali, tako da bih to uzeo s rezervom. Uz to, naš uvaženi član, predsjednik Nadzornog odbora g. Miroslav Rožić je jedan od suautora toga Statuta koji je godinama izazivao podsmijeh u gradskoj upravi jer je bio prepun rupa i netočnosti tako da smo morali nekoliko puta intervenirati i za to je naplaćeno 50.000,00 kn, a to bi napravio svaki odvjetnički ured za 5.000,00 do 6.000,00 kn. Toliko što se tiče Statuta. Druga stvar, što se tiče legitimnosti i Zdravka Mamića, većinu nas je u ovaj Klub doveo Zdravko Mamić. Većina od nas ovdje prisutnih smo bili njegovi prijatelji. Međutim, to nije uopće sporno. Zaslužni ljudi zaslužuju spomenike i mi možemo dići spomenik Zdravu Mamiću. Smijenili mi ili dali otkaz Kreši Antoliću, Vlatki, predsjedniku, bilo kome, ostaje glavno pitanje: da li ova Skupština i da li ova Uprava može i smije surađivati s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa.

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

Kakve to veze ima?!

OGNJEN NAGLIĆ:

Gospodine predsjedniče, ili smirite onog tamo huligana ili prekinite Skupštinu.

VLATKA PERAS:

Možemo li se vratiti na dnevni red?

OGNJEN NAGLIĆ:

Dozvolite da završim. Došli smo do toga da se sad postavlja pitanje: da li postoji Uprava na ovome svijetu koju ćete dovesti ili Skupština koja će htjeti surađivati s pravomoćno osuđenim čovjekom od strane hrvatskog suda? Da li vjerujete da je to moguće? Ako se za to odlučite, neće nas biti. Ako se mi za to odlučimo, neće nas biti. Ja vam kažem da je to nemoguće. Vi to možete željeti, možete biti najbolji, možete biti brat, sestrična, kum, ali to je nemoguće. Druga stvar, ja imam samo jedu domovinu. Hrvatsku. I imam samo jedan pasoš. Putovnicu. Nemam više.

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

Ove uspaljene tirade, to sam u 75 godina dosta slušao. To je sve sindikat i partija. Uopće me to ne zanima. Mene samo zanima da ova Skupština normalno radi. Ne daj Bože da netko vidi da se skupština kluba s takvim uspjesima vodi na ovaj način i da se to događa što se ovdje događa. Ovakvi huliganski ispadi su nevjerojatni. Pa to nije ni na razini birtije.

DAMIR ZORIĆ:

Ja molim druge, u ime mira u Klubu, da ne govorimo tko ima kaznenu, jer ako guglamo, baš oni koji govore o kaznenima također ih imaju. Da ne potežemo tko je što kome platio i onda imam 6 % prihoda iz Dinama. Ja nemam ništa. Nemam šest lipa. I mogu to reći svakome. Tko ima 6 %. I napada Dinamo. Nije dobro da smo došli u ovu situaciju. Govori se o 29. klubu u Europi. Jučer je izašla druga lista. Još bolja od te. Dinamo je četvrti klub po broju igrača u polufinalu na svjetskom prvenstvu. Četiri. Prvi je Bayern, šest, Atletico Madrid pet, Sevilla pet, Dinamo četiri. Ovdje se ne računaju bivši igrači Dinama, jer da je tako, bio bi prvi. Iza Dinama je Real, PSG, Tottenham. Svi su oni iza Dinama. Dinamo je četvrti.

Ja pozdravljam izvješće koje je podnijela predsjednica i sve ovo što smo vidjeli u filmu. Odlično. I četvrti smo u polufinalu po broju igrača. Imamo ih više nego što ih ima Real. Real ima dva. I onda mi po kostima piljamo jedan drugome. Za koje babe brašno? I to smo se sjetili u četvrtak. Ja cijenim vašu pamet g. Antoliću, ali što ste radili do sada? Ako ste vi spriječili tih 13 i koliko milijuna, zašto ste čekali s tim četvrtak? Ako ste vi spriječili transfer Barišića, Kačavende, ne znam koga, to je bilo prije pola godine. Vi ste dužni odmah sazvati Izvršni odbor, ali ne tak kako je danas sazvan. Ne tako. Nego čitav.

Ja slušam: morali smo donijeti odluku, donijeli smo odluku, nismo donijeli odluku. Nadležni smo Nismo nadležni. A ja sam bio tamo i upozoravao da se o tome ne može glasati. Nije bila predviđena točka dnevnog reda. Usput je pala. Kao što nije bila predviđena točka da postavimo nekoga za direktora izgradnje stadiona. Metodom provlačenja kroz uši. Tako se inicira kaos. Tako se inicira nepovjerenje. Zar nam to treba? Ja ne tvrdim da volim Dinamo više od vas, ali ne dopuštam da ga vi volite više od mene. Smirimo tenzije. Pa što je vama ljudi?! Mi srljamo u propast. Nikola se javlja kao kazneno-pravni stručnjak. Otkud si ti to sve tako naučio? A do jučer si se kleo u svog prijatelja. To jučer. Do tog četvrtka. I onda na jedanput: paf! I ne radi se tu samo o njemu, tu se radi o još nekolicini nas. Ljudi su to prepoznali, vide i brane se. Mi volimo Dinamo. I ne damo da nas istjerate iz njega. I nećete nas istjerati iz njega.

(Pljesak nazočnih.)

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Imamo dva prijedloga. Jedan je prijedlog:

Mi, članovi Skupštine GNK-a Dinamo, svojim potpisom tražimo da se provedu rasprava i glasovanje o razrješenju člana Uprave GNK-a Dinamo Krešimira Antolića. Ako to stavimo na glasovanje i ako se to usvoji, o Krešimiru Antoliću kao članu Uprave, kompetentan je za razrješenje i postavljanje Izvršni odbor. To znači da ovakva odluka Skupštine može biti upućena na Izvršni odbor jer Izvršni odbor odlučuje o Kreši Antoliću kao članu Uprave.

BRANIMIR BARIŠIĆ:

Pročitat ću članak 34 Statuta GNK-a Dinamo. Izvršni odbor Kluba je izvršno tijelo Skupštine kojoj odgovara za rad. Izvršno tijelo Skupštine. Izvršite!

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Ja sam dobio ovaj prijedlog i potpise skupštinara. To je jedna ogromna većina, ali da to provjerimo, dajemo ovaj prijedlog na glasovanje. Tko je za?

NAZOČNI:

Za što?

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Za prijedlog: Mi, članovi Skupštine GNK Dinamo svojim potpisom tražimo da se provede rasprava i glasovanje o razrješenju člana Uprave GNK Dinamo, Krešimira Antolića.

damir zorić:

‘Ja ne tvrdim da volim Dinamo više od vas, ali ne dopuštam da ga vi volite više od mene. Smirimo tenzije. Pa što je vama, ljudi?! Mi volimo Dinamo. I ne damo da nas istjerate iz njega. I nećete’

IZ REDOVA NAZOČNIH:

Što je odluka?

VLATKA PERAS:

Nema odluke. Po Statutu GNK-a Dinamo, Izvršni odbor imenuje i razrješava članove Uprave.

MIRKO BARIŠIĆ, DIPL. ING.:

Tko je za? (Nazočni dižu plave kartone u znak slaganja s prijedlogom.) Četrdeset. Ima li tko protiv? (Nazočni dižu crvene kartone u znak neslaganja s prijedlogom.) Sedamnaest. Tko je suzdržan? (Nazočni dižu ruku u znak da su suzdržani.) Četvero. Konstatiram da je prijedlog prihvaćen većinom od 40 glasova, uz 17 glasova protiv i četiri suzdržana glasa.

(Pljesak nazočnih.)

MIROSLAV ROŽIĆ:

To znači da je Krešimir Antolić razriješen kao član Uprave.

ŽELJKO MARKOVIĆ:

To ne znači to.

MIROSLAV ROŽIĆ:

Nego?

ŽELJKO MARKOVIĆ:

To znači da je Skupština dala Izvršnom odboru nalog da mora preispitati odluku da li je Krešimir Antolić dalje član Uprave.

MIROSLAV ROŽIĆ:

Gospodin koji je član Skupštine pročitao je stavak prvi članka 34. koji kaže: Izvršni odbor Kluba je izvršno tijelo Skupštine kojoj odgovara za svoj rad. To je valjda jasno svakome. Članak 35. stavak 1., odmah iza, također je vrlo jasan: Izvršni odbor Kluba provodi odluke, zaključke i preporuke Skupštine. Ako je ova skupština donijela zaključak, odluku ili bilo koju preporuku, Izvršni odbor je provodi. To piše u Statutu. Ne izmišljam ja ništa, niti tumačim bilo kako. Ova Skupština je donijela odluku da se razriješi Krešimir Antolić. Izvršni odbor ima to provesti. Hvala lijepo.

(Pljesak nazočnih.)

KREŠIMIR ANTOLIĆ:

Hvala kolegicama i kolegama koji su svaki dan radili sa mnom i koji su digli ruku za ovo. Odluka vam je protustatutarna jer Upravu imenuje i razrješava Izvršni odbor. Nadam se da ću od g. Rožića dobiti pisano obrazloženje. To je vrlo važno u eventualnim daljnjim mojim radnjama. Ja još uvijek nisam čuo što sam to napravio ja, a nisu napravili drugi članovi Uprave. Što sam ja to napravio da bih trebao biti razriješen? Nadam se da ću to dobiti.

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

MIRKO BARIŠIĆ:

Da li ima netko nešto pod točkom razno?

MLADEN ALPEZA:

Kad se govorilo o razrješenju g. Čule, onda se reklo da je to zbog sukoba interesa. Sukob interesa postoji, u konkretnom slučaju kod nas, ako u upravljačkim strukturama Kluba, Skupštine, Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Uprave, sjedi netko tko pruža usluge tom Klubu. Ono što ja znam i što sam čuo na ovoj sjednici, gospodin Marković kaže da samo 6 % prihoda ostvaruje od Dinama. To je sukob interesa i nije normalno da ste uopće ovdje. A kad ste već tu, onda posebno nije primjereno da idete od klupe do klupe i kažete kako ćete nam se krvi napiti. Za ozbiljnog čovjeka, ružno.

(Pljesak nazočnih.)

ŽELJKO MARKOVIĆ:

Ja vas ne poznam, ali pitam vas: da li je vama normalno da čovjek meni j… mater?

(Upadice i dovikivanje u dvorani.)

MLADEN ALPEZA:

Maloprije ste pričali da ste bili u Njemačkoj, o svom europejstvu, jeste li tamo naučili da se krv pije ljudima? To ne pripada toj civilizaciji.

ANTUN (STOJKO) MAMIĆ:

To što je netko tebi napravio, to ti ne može biti opravdanje za to što si ti napravio.

BORIS STEPINAC:

Ja se rijetko, skoro nikad, javljam na Skupštini. Pratio sam sve naše Skupštine. Poznavajući dobre rezultate koje smo postigli, htio bih zahvaliti svima, prvenstveno predsjedniku Kluba, g. Barišiću, operativnom dijelu, Vlatka, Snježana, Amra, što taj Klub funkcionira fantastično. Vi znate da sam ja na stadionu dva puta dnevno i vidim da sve funkcionira. Od čistačice, radnika, sve je na vrijeme izvršeno i fantastično funkcionira. Nikad se ne pitamo koji su to ljudi ostvarili. Ostvarili su to pod ovim vodstvom, ostvarili su i pod vodstvom Zdravka Mamića. Zdravko Mamić je izuzetno mnogo dao za taj Klub i izuzetno ga poštujem. Hvala vam još jedanput svima, sjajno ste vodili Klub i nadam se da ćemo tako nastaviti dalje. Bilo je raznih diskutanata, bilo je dobacivanja, jedan mi je naročito zapeo za oči: došao za mikrofon, ruke zabio u džep, igra džepni biljar i drži nam propovijed svima. Pa to je strašno. To nije kultura.Hvala vam na tome i samo da poručim, Zdravko bok, gdje god bio.

(Pljesak nazočnih.)


Kako Barišić izigrava Bad Blue Boyse i posredno otvara teren Nikoli Hanželu za kupnju Dinama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.