Kako Barišić izigrava Bad Blue Boyse i posredno otvara teren Nikoli Hanželu za kupnju Dinama

Autor:

Marko Prpic, Denis Kapetanovic/PIXSELL

Mamić je nakon te skupštine prvo preko svojih suradnika dva puta neuspješno inicirao izvanrednu sjednicu Skupštine, koja je trebala smijeniti Barišića. Nakon što to nije uspjelo, a 11. ožujka 2023. isticao je mandat Izvršnog i Nadzornog odbora kluba, Barišić je saveznike pronašao u Bad Blue Boysima.

Međutim, oni su od njega tražili tri stvari – također smjenu Antolića, kooptiranje u Izvršni odbor četvorice njihovih predstavnika, a u Nadzorni odbor dva, te izradu novog klupskog statuta koji bi imao ugrađen model za izbor vodstva kluba po načelu 1 član – 1 glas.

Antolić je potom sam inzistirao na svojem odlasku iz kluba, a BBB su masovnim učlanjivanjem osigurali sedmero svojih povjerenika u Skupštini pa je to privremeno otvorilo mogućnost poraza Mamićeve struje. Na Skupštini održanoj 9. ožujka 2023. mamićevci su odlaskom iz dvorane srušili kvorum te nije bilo moguće izabrati novi izvršni i nadzorni odbor.

Na sjednici Izvršnog odbora kluba održanoj dan prije ove sjednice Skupštine, utvrđen je sljedeći sastav novog izvršnog odbora: Mirko Barišić, Većeslav Bergman, Nikola Hanžel, Ivica Cvitković, Ognjen Naglić, Ante Todorić, Mladen Vedriš, Dragutin Kamenski, Ivan Nauković, Janko Gogolja, Danijel Tomačić, Miroslav Vukić i Goran Đulić.

Unatoč dramatičnim situacijama u kojima se klub našao u posljednjih šest mjeseci, Barišić od lipnja nijednom nije sazvao sastanak vlastitog savjetničkog tijela, a sve odluke donosi s uskim krugom suradnika

Iako je u razgovorima s predstavnicima BBB-a obećao čak četiri člana Izvršnog odbora i dva člana Nadzornog odbora, Barišić svoj prijedlog Izvršnog odbora nije tako koncipirao s obzirom na to da se jedinim predstavnikom navijača može smatrati Ivana Naukovića, dopredsjednika udruge Dinamo to smo mi. Drugo klupsko tijelo, Nadzorni odbor, trebali su činiti sljedeći članovi: Vladimir Gašparović kao predsjednik Nadzornog odbora, Zdravko Kačić i Saša Pavličić Bekić kao njegovi članovi. Međutim, kako je srušen kvorum, osim izbora tih klupskih tijela nije provedena ni popuna Skupštine. Nju su trebali popuniti: Stjepan Kovačević, Zlatko Premuš, Igor Lisak, Stanko Lazar, Branko Lesjak, Davorin Babić i Držislav Krasić. No kako Skupština nije uspjela, ništa od tih kadrovskih odluka nije izglasano. Zanimljivost tih rješenja ogleda se u predloženom ulasku Pavličić-Bekića i Ivana Naukovića, kao zagovornika modela upravljanja po načelu 1 član – 1 glas. Desetak dana kasnije i jedan i drugi imenovani su u klupsku radnu skupinu za izradu novog statuta, kojim je taj model trebalo implementirati u model upravljanja Dinamom.

Druga zanimljivost je ta da je u samo 48 sati Danijel Tomačić, zaposlenik Hanželove Lana grupe, od mogućeg člana Izvršnog odbora postao član Uprave, što je i danas. To samo potvrđuje teze o Hanželovim pripremama za moguću kupovinu kluba.

Netom nakon završene, a zapravo neodržane sjednice Skupštine, Barišić je dao izjavu: ‘’Uprava nastavlja s radom, ide se u promjenu Statuta. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali. Nastavljamo s gradnjom stadiona i moderniziramo Dinamo i Statut uz podršku navijača. Želimo ostati europska momčad, nastavljamo raditi na rezultatima, na školi nogometa.’’

I doista, 20. ožujka 2023. GNK Dinamo oformio je radnu grupu za izradu novog klupskog statuta. Skupinu čini osmero članova čiji će rad koordinirati dr. Vladimir Gašparović. U sastavu radne grupe, uz dr. Gašparovića, nalaze se i Ognjen Naglić, Zdravko Kačić, Saša Pavličić-Bekić, Goran Đulić, Zrinko Čustonja, Dragutin Nemec i Ivan Nauković. Radna grupa započela je s radom i krajem srpnja završila prijedlog novog Statuta, koji je predan Mirku Barišiću. Nakon što je izvršnom odboru prestao mandat, a zbog rušenja kvoruma nije izabran novi, Barišić je imenovao savjetničko tijelo, mahom bivših članova bivšeg izvršnog odbora: Bergman, Cvitković, Gašparović, Hanžel, Todorić, Naglić, pojačanog Vedrišem, predstavnikom Grada Zagreba Đulićem i Markovićem iz Ban Toursa. S vremenom je Barišić marginalizirao utjecaj ovog neformalnog klupskog tijela, donoseći ključne odluke u dogovoru s Hanželom i Vlatkom Peras. Najbolji primjer ignoriranja savjetnika ogleda se u činjenici da su 19. lipnja, na jednom od triju održanih sastanaka, donijeli odluku da klupska skupština bude održana 10. srpnja 2023. godine, da bi već idućeg dana Barišić došao u klub i rekao da to ne vrijedi i da tada sjednica neće biti održana.

Zdravko Mamić već se niz godina skriva u Bosni i Hercegovini, ali i dalje ima golemi utjecaj na sve što se događa u nogometnom klubu Dinamo. FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Unatoč dramatičnim situacijama u kojima se klub našao u posljednjih šest mjeseci, Barišić od lipnja nijednom nije sazvao sastanak vlastitog savjetničkog tijela. Ljudi iz kluba, koji žele ostati anonimni, govore da Barišić sve odluke donosi nakon konzultacija sa svojom suprugom Božicom, Nikolom Hanželom, Vlatkom Peras i njenim partnerom Draženom Miličevićem. Pa je 29. kolovoza održan sastanak u Dinamu na kojem su bili članovi radne skupine za izradu novog statuta, predstavnici navijača, predsjednik kluba Mirko Barišić te članovi Uprave kluba na čelu s Vlatkom Peras. Tamo je Barišić nazočnima priopćio da prijedlog statuta koji je dobio mjesec dana prije, neće staviti na usvajanje predstojećoj Skupštini. To je izazvalo veliko negodovanje i bijes nazočnih predstavnika navijača, koji su mu rekli da onda njihovih sedmero predstavnika neće doći na sjednicu. Barišić im je rekao da na to imaju pravo i da će sjednica Skupštine biti 25. rujna 2023. godine. Podršku Barišiću dala je i Vlatka Peras, rekavši između ostalog da im ona takav novi statut nikada nije niti obećala. Pokušala je i otvoriti sukob s Darijem Šimićem, pozvavši ga da komentira priču oko Statuta, ali Šimić nije ništa rekao.

Ako je i bilo dilema kada je u pitanju Barišićev stav oko Statuta, on je to sam otklonio u razgovoru za Novu TV 8. rujna 2023. Tada je, između ostalog, rekao:

„Skupština Kluba održat će se 25. rujna u prostorima Dinama. Dnevni red Skupštine je izbor Izvršnog i Nadzornog odbora. Nadamo se, uvjereni smo da ćemo imati kvorum. Jasno, ovih sedmero odnosno osmero povjerenika isto su članovi Skupštine, kao varijabilni, je li… Ali na neki način, kao i na sve, računamo da će i oni doći. Ali s njima ili bez njih, mislim da će kvorum biti. Mi znamo da sazivu ove skupštine, koja je izabrana na pet godina, kao i predsjednik kluba, istječe mandat u ožujku iduće godine. Znači, ovaj novi statut ili dopunjeni ili stari statut, on ustvari predlaže ili će predložiti neke dopune. Koliko članova će skupština imati, način izbora skupštinara, a praktički nikakvog presinga vremenskog ne treba biti jer je dovoljno vremena do isteka mandata ove skupštine. Kada su Izvršni i Nadzorni odbor u pitanju, ja, dakako, imam ljude koji će biti predloženi… ili ću se još konzultirati i vidjeti, ali mislim da je ta lista manje-više gotova. Bit će, ovaj, starih i novih, ali svi su dugogodišnji članovi Dinama. Kada je riječ o ovim pitanjima, sportskim pitanjima i sportskoj aktivnosti, tu je zadužen u Upravi gospodin Darijo Šimić. Dakle, on je taj koji predlaže, odnosno, Uprava donosi konačne odluke.“

U tom razgovoru Barišić je još naglasio da na dnevnom redu neće biti novog statuta koji je nedavno objavljen u medijima jer će, navodno, upravo novi Izvršni odbor analizirati dopune i prijedloge novog statuta pa svoje zaključke dati Skupštini na usvajanje, te da se nikada nije potpuno složio s nacrtom novog statuta i da ga nije jednoglasno izglasala ni radna skupina. Za njega je najsporniji dio o raspodjeli članstva u Skupštini, jer prema prijedlogu 28 članova, biralo bi se iz redova članova na izborima, a jedan broj birao bi Izvršni odbor iz redova prijavljenih kandidata. Barišić je tada potvrdio da je Damir Zorić bio kod njega na razgovoru, rekavši da razgovara sa svakim skupštinarom koji to želi, ali je utjecaj Zdravka Mamića izričito negirao. Znakove deluzije pokazao je kada je ustvrdio kako je uvjeren da projekt stadiona ide dalje te da će u mandatu sadašnjeg saziva Skupštine započeti gradnja na Maksimiru.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.