Preminuo legendarni Minja Subota, uz njegov ‘Muzički tobogan’ odrastali su mnogi

U Beogradu je u 82. godini preminuo poznati voditelj i autor dječje TV emisije ‘Muzički tobogan’ Minja Subota. U subotu je hitno prevezen u bolnicu i smješten na odjel pulmologije zbog bolesti s kojom se borio već duže vrijeme.

Minja Subota bio je srbijanski skladatelj, zabavljač, glazbenik, fotograf i diplomirani inženjer eletrotehnike. Njegov život i karijeru obilježnilo je skladanje dječjih pjesama i vođenje emisije za djecu ‘Muzički tobogan’, koja se od 1980. godine emitirala 18 godina.

Rođen je u Sarajevu 8. studenog 1938. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu Stanković a na diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Bio je član Udruge kompozitora Srbije, Udruge muzičara džeza, zabavne, pop i rok glazbe Srbije i Udruge samostalnih umjetnika fotografije (USUF) Srbije.

Pjesma ‘Deca su ukras sveta‘ s vremenom je postala dječja himna koju i danas mnogi rado pjevaju, a ‘Muzički tobogan’ do danas je ostao najpopularnija i najgledanija emisija za djecu na području bivše Jugoslavije.

Osim na toj, radio je i na brojnim uspješnim serijama, kao što su ‘Od glave do pete’, ‘Igre bez granica’, ‘Sve igračke sveta’, ‘Muzički balon’ i brojne druge.

Smrt Minje Subote potvrdio je i zamjenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić, koji je na Facebooku napisao: “Naš Minja uz kojeg smo svi odrasli. Minja koji nas je naučio pjesmom da budemo dobri ljudi i da razumijemo svijet. Minja koji je uvijek bio veseo i nasmijan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću”.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pjesama za djecu Beogradsko proljeće i jedan je od utemeljitelja tog festivala, koji je potaknuo osnivanje brojnih festivala pjesama za djecu u bivšoj Jugoslaviji.

“Zovem se Milan Subota, a rođen sam u utorak, i to 8. studenog 1938. u Sarajevu. Otac Ante Subota i majka Desanka dali su mi ime Milan. Rijetko tko će me poslije oslovljavati s Milan, već po nadimku Minja, koji sam dobio od roditelja kao dječak. Mnogi su djecu kasnije i nazivali Minja zbog Tobogana”, izjavio je prošle godine u intervjuu za Kurir.

Bavio se i dobrotvornim radom, a zbog svojeg rada s djecom dobio je brojna priznanja. Iza sebe je ostavio sina Miloša, kojeg je dobio u braku s Brankom Jeremić Subota, koja je preminula 2018. godine.

Komentiraj