Premijera prvog ‘Policajca s Beverly Hillsa’ bila je 1985. godine

Dana 1. prosinca 1985. godine svoju je premijeru doživio film “Policajac s Beverly Hillsa”. U naslovnoj ulozi ovog blockbustera se pojavljuje komičar Eddie Murphy, a nakon kojeg su mu crveni tepisi Hollywooda postali svakodnevica. Scenarij filma je nominiran za Oscara, glazba iz filma osvojila je Grammy, a film je nominiran za BAFTA-u i Zlatni globus.

Axel Foley (Eddie Murphy) detroitski je policajac kojega nadređeni šalju na prisilni godišnji odmor jer nikako ne odustaje od traganja za ubojicom svog najboljeg prijatelja. Slijedeći trag ubojice, Axela put vodi do Beverly Hillsa, gdje dobiva upozorenje lokalne policije da se ne miješa u istragu. Axel posjećuje svoju prijateljicu Jenny (Lisa Eilbacher), koja radi u galeriji umjetnina te saznaje kako je njen šef Victor Maitland (Steven Berkoff) zapravo kralj narkomafije i jedan od odgovornih za smrt njegovog prijatelja.

Nominacija za Oskara u kategoriji najboljeg scenarija i nominacije za Zlatni globus (muška glavna uloga, najbolji film), kao i nagrada People’s choice samo su neka od vrijednih priznanja prvog dijela “Policajca s Beverly Hillsa”. Planetarni uspjeh kod ljubitelje kombinacije napetih akcijskih scena i dobrog humora zabilježili su i ostali nastavci.

Komentiraj