Festival tolerancije - JFF Zagreb

Premijera dokumetarnog filma “Zbor zalaska sunca”

Dokumentarni film “Zbor zalaska sunca” hrvatske redateljice Nike Šaravanje i talijanskog redatelja Alessandra d’Emilia o skladatelju koji bilježi i čuva izumiruće zvukove svjetske bioraznolikosti, imat će u petak u zagrebačkoj Kinoteci svoju hrvatsku premijeru.

Film međunarodnog redateljskog dvojca dosad je prikazan na više od 80 festivala diljem svijeta, a u Hrvatskoj se prikazuje u okviru Festivala tolerancije, na besplatnoj projekciji.

To je priča o talijanskom umjetniku zvuka, istraživaču i eko-akustičnom skladatelju Davidu Monacchiju koji više od petnaest godina razvija projekt “Fragments of Extinction” kojim je obišao niz prašuma snimajući tamošnje trodimenzionalne soundscapeove.
“Zbor zalaska sunca” podjednako je zvučno i vizualno iskustvo koje gledatelje vodi na putovanje u Ekvador, u šumu Yasuni, jedno od područja  najveće bioraznolikosti na planetu čija je priroda ugrožena.
Kako bi pronašao čisto i kontinuirano 3D zvukovlje koje želi snimati 24 sata ne bi li zabilježio nestajuću zvučnu baštinu milijuna godina evolucije, Monacchi u prašumu donosi visokotehnološku akustičnu opremu kojom svjedoči o posljedicama klimatskih promjena uzrokovanih  najviše radom naftnih kompanija.
Film je dosad prikazan, među ostalim, na Vision du Reelu u Nyonu, Imagine Science Films Festivalu u New Yorku i Green Film Festivalu u Seulu.
Međunarodna organizacija Green Film Network ga je izabrala među pet najboljih filmova o okolišu prošle godine, a pobijedio je na festivalima u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, na Cinemaambienteu u Torinu i Innsbruck Nature Film Festivalu.
Festival tolerancije održava se do 14. travnja s projekcijama više od 65 filmova i bogatim popratnim programom izložbi, predavanja, radionica, kojima je cilj ukazati na nužnost većeg uvažavanja različitosti i otvoriti dijalog o raznim temama, od Drugog svjetskog rata i Holokausta do aktualnih tema, poput nasilja nad ljudima i prirodom.

Komentiraj