Premijer Plenković: “Plaće i mirovine su sigurne”

Autor:

17.12.2020., Zagreb -Pod predsjedanjem premijera Plenkovica u banskim dvorima je odrzana sjednica znanstvenog savjeta za borbu protib koronavirusa.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sudjelovanja na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Kako se i očekivalo govorio je  o novim mjerama, kao i o drugim aktualnostima.

Konferencija The Economist – Svijet u 2021. organizira se drugi put u Hrvatskoj. Glavna tema konferencije bila je financijski instrument Europske komisije “Next Generation EU” i njegov očekivani učinak na RH.

Premijer Plenković odgovarao je na novinarska pitanja. Na pitanja o mjerama pomoći poslodavcima koje su produžene još iduća dva mjeseca te koliko će to koštati državu, odgovorio je:

“Mi smo po našim procjenama na razini otprilike 500 milijuna kuna. Jučer je Vlada imala zaključak podrške mjerama HZZ-a. Naša poruka je jasna – dok bude trajala ova kriza, dok se dovoljno ne promijene okolnosti u smislu da nemamo ovako razorne udare vala, da ćemo učiniti sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru.”

“Radimo sve što možemo, a i osigurali smo najviše sredstava iz EU fondova”, dodaje.

“U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstva smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova”, kazao je.

Komentirao je i izjavu Peđe Grbina, koji je Plenkovića prozvao za odgovornost

“Oporba cijelo vrijeme, nakon što je bila potučena do nogu..još se malo prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali izvan Sabora…Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba ako nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila…Još nitko nije ne dobio zdravstvenu skrb u RH”, kazao je.

Balansiranje između gospodarstva i zdravstva

“Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je lockdown ili ćemo balansirati. Svi balansiraju, pokušavamo održati radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim životom. Dugi val koji je pogodio Europu je vrlo razoran”, rekao je premijer.

“Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi, što je manje fizičkog kontakta, bit će manje zaraze”, napomenuo je.

Dodaje da će učenici i studenti biti van sustava i da je to umirenje. Kontakt će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje. “Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze”, dodao je.

Plaće i mirovine

“Što se tiče plaća i mirovina neće doći u pitanje. Plaće će biti tu, mirovine će biti tu. Napravit ćemo sve što odgovorna vlast i vlada trebaju. Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otpornost ovoj zarazi. Mjere će trajati dokad treba. Iskoristit ćemo ovu priliku za nekakav reset”, kazao je premijer odgovarajući na novinarsko pitanje o padu BDP-a.

O savjetnici Tome Medveda koju istražuje USKOK

“To je polička funkcija, a ovo je stručna funkcija. Ona mora primiti plaću, žena mora od nečega živjeti”, rekao je.

O odlasku na ponoćku

“Ako budem mogao, ići ću. To su sve spinovi. Hrvatska nastoji u ovim okolnostima voditi računa o onome što je realno moguće u ovim okvirima. Uz sav respekt prema ugostiteljstvu, nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takva usporedba je pomalo i bezobrazna”.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.