PREMIJER TIHOMIR OREŠKOVIĆ: O registru izdajnika, ministru kulture i uvođenju poreza na nekretnine

Marko Lukunic/PIXSELL

Prvi put otkako je postao novi hrvatski premijer, Tihomir Orešković je dao televizijski intervju za RTL Danas.

Na početku intervjua, premijer Orešković je kazao :”Ja sam Tihomir i Tim, ali svi prijatelji me zovu Tim”.

Na pitanje je li on šef ili će tu ulogu preuzeti Karamarko i Petrov, Orešković kaže: “Ja se nadam jednom timskom radu. U ovih mjesec dana otkad smo počeli surađivati dominira pozitivan duh. Imam političku podršku od Karamarka i Petrova i vjerujem da ćemo ići kao jedan novi tim iduće četiri godine voditi državu u pozitivnom smjeru”.

Na pitanje o tome je li prihvatio ponudu da vodi Vladu u samo 3 sata, Orešković je odgovorio negativno.

“Već godinu dana pričamo o tome, već dugo sam spreman, mislim o odgovornostima ovima”.

“Nadam se timskom radu. U malo više od mjesec dana krenuli smo zajedno, surađujemo u pozitivnom duhu”.

Premijer je rekao i nešto o tome na što je točno mislio kad je rekao kako “politika neće utjecati na ostvarivanje ciljeva ove Vlade”.

“Sve je dio moje odgovornosti. Interesira me obrazovanje, zdravstvo i ostalo. Duboko ću se fokusirati. Prirodni su mi gospodarstvo i financije, nije to samo meni bitno, bitno je to svim građanima, to treba pojačati. Ali meni je bitan svaki portfelj, neće se zanemariti ni obrazovanje i ostali portfelji”, kazao je.

Premijer je prokomentirao i prosvjed protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Nažalost, ovo što se desilo je izvan konteksta. Imao sam diskusiju s njime, on je vrlo pošten čovjek i antifašist, i apsolutno stručan”.

Na to hoće li u budućnosti imati pravo smijeniti ministra, ukoliko ne bude zadovoljan njegovim radom, Orešković je rekao:

“Ako netko ne ispuni odgovornosti, imat ćemo tu diskusiju. Tim koji sam sad posložio je kvalitetan, krenuli smo i idemo samo naprijed. Imat ćemo tu brze rezultate”, rekao je te naveo više detalja i o proračunu.

“Tražio sam da do srijede svaki ministar snimi status svojega ministarstva. Proračun – do kraja trećeg mjeseca već konkretniji brojevi. Jučer smo 4 sata ja i ministar Marić bili zajedno i duboko ulazili u neke brojeve. Bit će tu reformi, ali na kraju ćemo se fokusirati na efikasnost, gdje prebaciti resurse, gdje ih smanjiti. Nećemo nikome uzeti novce, odmah sam rekao da je fokus smanjiti javni dug.

To je pozitivna poruka svijetu i Komisiji. Novac ćemo dobiti iz mrtvog kapitala, to treba iskoristiti. Tu leži 4 milijarde kuna. Ono što nije strateško ćemo likvidirati i riješiti se toga i tako poboljšati status duga”.

O programu i preporukama IFO instituta rekao je:

“Nisam za devalvaciju kune, imamo druge alate za podići konkurentnost. Kao bivši predsjednik Plive, dosta smo se fokusirali tamo kako podići efikasnost i ostalo, pa je danas kompanija gdje jest”, rekao je, odbijajući komentirati je li stavio veto na Ivana Lovrinovića kao ministra financija jer je predlagao devalvaciju kune.

“Ne bih komentirao tko su bili kandidati za ministre. Građani razumiju odabir”.

Premijer je odgovorio i na pitanje o tome gdje je bio 1991. godine.

“Te godine sam završio magisterij financija u Kanadi. Išao sam posjetiti rodbinu u Muenchenu tada, uzeo sam vlak, bio i u Zagrebu i došao vidjeti braću koja su bila na fronti.

Nisam služio vojsku u Hrvatskoj, a u Kanadi toga nema”, rekao je te dodao kako se Vlada neće fokusirati na registre.

“Nećemo se na to fokusirati, na druge dijelove ćemo”, kratko je rekao. Nije previše htio govoriti ni o optužbama o krađi mandata na izborima od strane Tomislava Karamarka.

“Ne znam ništa o tome, nisam u proces bio uključen. Treba vidjeti”.

Rekao je i kako se financiranje Crkve neće mijenjati.

“Nećemo mijenjati, ostavit ćemo kao i danas to”, ističe Orešković.

Za kraj intervjua je rekao kako je kroz godine pratio politiku u Hrvatskoj.

“Glasao sam na zadnjim izborima, a politiku sam pratio dok sam bio predsjednik Plive. Poznajem ove političare iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a. Imao sam prilike diskutirati s njima”, zaključio je.

Osim na RTL televiziji, premijer Orešković gostovao je i u Dnevniku Nove TV.

“Velika čast mi je biti u Dvorima, kultura, bogatstvo, povijest mog naroda je tu, jedva čekam krenuti”, rekao je Orešković na početku intervjua za Dnevnik Nove TV.

Prokomentirao je blagoslivljanje Ministarstva branitelja.

“Svi znaju da sam radio za Tevu, izraelsku firmu, i tamo je prekrasna tradicija, kad se novi ured otvara, da se blagoslovi. Nisam blagoslovio Banske dvore, ali budem”.

O nagađanjima o budućnosti dužnika u švicarskim francima, kazao je:

“Građanima poručujem – ne brinite, fiksirali smo tu tečaj i tu ćemo ga ostaviti. Ovih dana se moram naći sa svojim ministrima i guvernerom HNB-a da na kraju donesemo najbolju odluku. 2017. godine uvodimo porez na nekretnine koje nisu u funkciji – onima kojima je to jedina, njima ne, ali oni koji imaju stanove i kuće koje nisu u funkciji 5,6 i 7, njima da”, zaključio je.

 

Komentiraj