facebook.com

Predstavljena studija 'Trošak moždanog udara u Hrvatskoj'

Procjenjuje se da zdravstveni sustav u Hrvatskoj za liječenje bolesnika s moždanim udarom treba izdvojiti minimalno oko 840 milijuna kuna odnosno 112 milijuna eura, otkriva studija ‘Trošak moždanog udara u Hrvatskoj’, koja je predstavljena na 9. Jadranskom farmakoekonomskom kongresu u Opatiji.
Prema studiji nastaloj u suradnji autora različitih struka samo iz hrvatskog zdravstvenog proračuna godišnje se troši minimalno 100 tisuća eura za bolesnike s moždanim udarom, što je otprilike oko 17 tisuća kuna (2 254 eura) po pacijentu. Budući da je liječenje posljedica moždanog udara dugotrajno, ukupni minimalni troškovi liječenja i rehabilitacije (tijekom deset godina) iznose oko 840 milijuna kuna odnosno 112 milijuna eura. Za liječnje samo jednog bolesnika s moždanim udarom Hrvatska, dakle, tijekom deset godina izdvoji gotovo 82 tisuće kuna (11 000 eura).
Valja istaknuti kako se brojka od 840 milijuna kuna odnosi samo na troškove za ishemijski moždani udar koji se namiruju direktno iz hrvatskog zdravstvenog proračuna. Barem još toliki iznos sredstava potroši se na indirektne troškove moždanog udara u vidu skrbi obitelji i prijatelja o bolesniku te izgubljene produktivnosti uzrokovane pobolom ili smrću.
“Moždani udar je vodeći uzrok invalidnosti u svijetu, vrlo je skupa bolest iz perspektive pacijenta, obitelji i društva. Procjene, nažalost, govore kako će broj moždanih udara u budućnosti dododatno rasti. Iako je smrtnost značajno smanjena (učincima liječenja unutar prvih nekoliko sati), dugoročni zdravstveni ishodi ovise uglavnom o rehabilitaciji. Veliki dio troškova i opterećenja povezanih s moždanim udarom mogu se izbjeći učinkovitim planiranjem zdravstvene zaštite i preraspodjelom zdravstvenih resursa”, zaključak je studije iza koje stoji skupina autora: Benković Vanesa, Parker Mark, Novaković Tanja, Budinčević Hrvoje, Aksić Tina.

Komentiraj