Predstavljena Lokalna grupa platforme Možemo! u Rijeci

Predstavljajući Lokalnu grupu platforme Možemo! u Rijeci u subotu, njen koordinator Nebojša Zelič je istaknuo da su se okupili kako bi poručili da politika nije nešto čime se bave drugi te da politika treba okupljati oko zajedničkog cilja dobrobiti zajednice.

Svjesni smo da Rijeka ima probleme sa skupim i nedjelotvornim  javnim uslugama i da se smanjuje demografski, naveo je.

Potrebno je ponuditi viziju zeleno-lijevog plana za Rijeku, prijelaza na čiste energije, bolje organizacije javnih usluga i grada koji se brine za svoje građane i osnažuje ih, rekao je Zelič.

Član inicijativnog odbora grupe Možemo! u Rijeci Zoran Grozdanov naveo je da je u tom cilju bitno ojačati suradnju s kvartovima, poticati suradnju sa sveučilištem, jačati ulogu civilnog sektora i snažiti socijalnu uključenost svih skupina. U Rijeci vlada apatije vidljiva i po maloj izlaznosti na izbore, ocijenio je.

Članica skupine Jelena Androić posebno je istaknula namjeru Možemo! da se brine za mlade i daje im veće prilike kao subjektima u gradu.

Benčić: U procesu zelene transformacije gradovima glavna uloga

Saborska zastupnica i koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić naglasila je da bi u procesu zelene transformacije gradovi trebali imati glavnu ulogu, a ne država. Gradovi moraju pokretati više investicija i omogućiti svojim politikama dovođenje željenih zelenih industrija, rekla je. Ne smije se oslanjati na monokulture poput turizma jer to u konačnici dovodi do smanjenja plaća, niže kvalitete života i manjih prihoda gradova, navela je.

Saborski zastupnik Možemo! Tomislav Tomašević istaknuo je nužnost gradnje više stanova za najam kako bi se regulirale cijene na tržištu i omogućilo ostvarenje stambenog prostora za mlade. Bez kvalitetnih komunalnih poduzeća nema dobre kvalitete života u gradu, a to se ne može postići privatizacijom, nego njihovom reformom, tako da u nadzor, uz političara, uđu i korisnici, naveo je Tomašević.

Na pitanje imaju li kandidata za gradonačelnika Rijeke i s kim namjeravaju koalirati na lokalnim izborima, Tomašević je rekao da će o tome odlučiti lokalna grupa sa svojim koalicijskim partnerima, ali da se za sad ne može konkretnije govoriti o tome.

Upitan da komenitra SDP-ova Joška Klisovića, rekao je da ne voli komentirati druge kandidate za gradonačelnika Zagreba te da to Klisović još i nije. “Ne bih htio ništa prejudicirati ni utjecati na odluku SDP ni na koji način tko će im biti kandidat”, istaknuo je. “Kad me pitaju je li Klisović opasan protukandidat, ja gledam tko je opasan za Zagreb, a to je Milan Bandić”, zaključio je.

Komentiraj