Predstava “Otok” umjetničke organizacije Thearte premijerno u Trešnji

Predstava “Otok” prema tekstu Ivane Vuković i u režiji Helene Petković premijerno će u srijedu 19. lipnja biti izvedena u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji, a dočarat će na pozornici toga teatra izmaštani svijet Mediterana u priči o tome što se događa kada ljubav prestane biti dovoljna za nastavak veze.

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala u produkciji umjetničke organizacije Thearte a riječ je o komornom dramskom tekstu s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada.

Ljubavni odnos u “Otoku” propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da odnos koji se doima savršenim, mogućim jedino u mašti, prestane biti dovoljan.

“Poetičnost srednjodalmatinskog dijalekta korištena je da se jasnije dočara ujedno magičan i okrutan prostor Mediterana, otočka izolacija s koje se ne može baš otići u bilo kojem trenutku, prostor na kojem su emocije potencirane, bilo u dobrom ili lošem smislu, i nerijetko neizdržive”, stoji u najavi.

“Otok funkcionira kao metafora zamišljenog prostora njihova odnosa, oslanjajući se na ono što otoci, posebno jadranski, jesu – nužno izolirani od ostatka svijeta i prisiljeni kreirati vlastite mikrosvjetove sa svojim pomaknutim, izmještenim pravilima često nejasnima i smiješnima došljacima”, dodaje se.

Predstava je dio Trešnjina programa “Četvrtak u Trešnji”, a namijenjena je publici starijoj od 18 godina. Dramatizaciju potpisuje Nina Gojić, a igraju Karla Brbić i Silvio Mumelaš.

Komentiraj