Predsjednik saborskog Odbora za obranu: Banožiću je “vrijeme za odlazak”

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović izjavio je za dnevnik.hr kako je ministru obrane Mariju Banožiću “vrijeme za odlazak”.

“Ako nije u stanju održavati kontakte sa svojim vrhovnim zapovjednikom, odnosno zapovjednikom Oružanih snaga, a očito nije po onom što smo danas vidjeli – onda je vrijeme za odlazak”, izjavio je Vidović nakon što je predsjednik Republike u pismu premijeru poručio kako “ne vidi mogućnosti bilo kakve suradnje s Banožićem”.

Milanović pisao Plenkoviću: “Ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Banožićem…”

Vidović smatra kako bi ministar obrane trebao javno objaviti nalaz Inspekcijskog nadzora, jer prethodna prozivka je na zapovjednika i načelnika Glavnog stožera išla javno, pa bi tako i inspekcijski nalaz trebao biti javan. “Ako je vjerovati predsjedniku Republike, a sigurno jest s obzirom da je on u posjedu tih nalaza, činjenica je da je ministar svojim potezom praktički atakirajući na načelnika Glavnog stožera, odnosno prozivajući načelnika Glavnog stožera za eventualne nezakonitosti, praktički uvukao Hrvatsku vojsku u političke igre”, kazao je Vidović.

Na pitanje je li se ministar zaletio kad je poslao inspekciju, predsjednik saborskog Odbora za obranu pojasnio je kako se zaletio kada ih je prozivao. Inspekcija je nešto što je zakonski i u redu je, ali je način na koji je to ministar napravio bio politički loš, a u konačnici rezultat je da je vojska u ovom trenutku dio političkih igara.

Na pitanje politizira li druga strana vojsku, Vidović je odgovorio: “Mislim da ne van zakonskog okvira – ne. Dakle, predsjednik Republike i ja smo od početka tvrdili da je načelnik Glavnog stožera postupio ispravno u vojarni, jer je jednostavno dobio zapovijed. Predsjednik izdaje zapovijed, prema tome ne mislim da je predsjednik do ovog trena politizirao vojsku”.

Na pitanje kako vidi izlaz iz situacije – je li to ostavka ministra Banožića – trpi cijeli sustav, kadrovske odluke se ne donose – Vidović je odgovorio kako je tu sada previše tajnosti: “Ugovori za Rafalea koji su tajni, taj odgovor sam i ja dobio, sad je tu inspekcijski nalaz koji je tajan, mada bi po meni trebao biti javan, isuviše je tajni, osim toga, ministar je očito krenuo u krivom smjeru. Ako nije u stanju održavati kontakte sa svojim vrhovnim zapovjednikom, odnosno zapovjednikom Oružanih snaga, a očito nije po onom što smo danas vidjeli – onda je vrijeme za odlazak”, zaključio je Franko Vidović.

Komentiraj