U Sinju se održava natjecanja za slavodobitnika 303. Sinjske Alke, a iz svečane alkarske lože prati ih cijeli državni vrh, javlja televizija N1.

Premijer Andrej Plenković prisustvovat će u Sinju 303. Sinjskoj alci, a prethodno je, u 15,30 sati, sudjelovao na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima, priopćeno je iz Vlade.

Uz premijera Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Uoči natjecanja za 303. Alku premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te ministri Damir Krstičevič, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, ministrica Nina Obuljen Koržinek po dolasku u Sinj otišli su u Svetište Gospe Sinjske.

U Sinj je stigla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je također za početak posjeta otišla u Svetište Gospe Sinjske.

Hrvatskom viteškom igrom Alkom slavi se pobjeda nad osmanskim osvajačima u bitci za Sinj 14. kolovoza 1715., kada je 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.

Komentiraj