Predsjednica njemačke konzervativne stranke zamijenit će Von der Leyen na dužnosti ministra obrane

Annegret Kramp – Karrenbauer, predsjednica Kršćanske demokratske stranke Angele Merkel koju smatraju njezinom nasljednicom, bit će nova ministrica obrane umjesto Ursule von der Leyen koja je u utorak izabrana za predsjednicu Europske komisije.

Annegret Kramp – Karrenbauer, koju kraće zovu “AKK”, položit će prisegu u srijedu ujutro u prigodi preuzimanja dužnosti od svoje prethodnice u gornjem domu parlamenta (Bundesrat) u Berlinu koji je o tome izvijestio u priopćenju.

Usrula von der Leyen koja je rekla da će s dužnosti ministrice obrane koju je obnašala od 2013. odstupiti u srijedu, izabrana je u utorak tijesnom većinom za predsjednicu Europske komisije.

“AKK” službeno preuzima dužnost na dan kada kancelarka Angela Merkel slavi svoj 65. rođendan.

Kramp – Karrenbauer je ovo prva ministarska dužnost.

Njezino imenovanje je iznenadilo mnoge u Berlinu koji su očekivali da će ministarstvo obrane preuzeti Jens Spahn, konzervativni ministar zdravstva.

Kramp – Karrenbauer će na dužnosti ministrice obrane morati zadobiti povjerenje njemačke vojske koja je bila veoma kritična prema njezinoj prethodnici. Među njezinim glavnim zadaćama bit će obnova opreme Bundeswehra koja je u lošem stanju.

Komentiraj