Dubravka Petric/PIXSELL

PREDSJEDNICA “Netko želi razdor između Vlade i mene”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Parizu je, gdje boravi na stotoj obljetnici kraja Prvog svjetska rata, za N1 televiziju komentirala spor koji je između Pantovčaka i Banskih dvora izazvao takozvana Marakeška deklaracija.

Predsjednica se “apsolutno slaže” s time da netko pokušava napraviti razdor između nje i Vlade.

“Ne znam tko pokušava, ali vidim da netko pokušava. Apsolutno se slažem, ali mislim da ne treba prste upirati samo u moj Ured, nego da treba istražiti i drugdje, posebno nakon ove objave nakon rezultata istraživanja javnog mnijenja. Za mene je to i relevantno i irelevantno. Važno je što ljudi misle, ali prevelika se prašina digla oko Marakeške deklaracije”, rekla je predsjednica za N1.

Objasnila je i zašto ne ide u Marakeš.

“Razlog što sam ja, neću reći odustala, već odlučila ne ići… Sad mi je cijeli niz predsjednika i premijera rekao da neće ići zato što se to iz dokumenta koji je trebao biti samo nekakav politički “commitment”, zajednička želja da riješimo ta pitanja, pretvorilo u programski dokument koji se uglavnom temelji na migracijama, a kao što znate, iako prema Ustavu u Europskom vijeću Hrvatsku predstavljaju i predsjednik države i predsjednik Vlade, ja to uvijek prepuštam predsjedniku Vlade jer su to vrlo konkretna pitanja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Smatra da je Marakeška konvencija krenula utom konkretnom pravcu migracija, a “poseban element koji mi od devetog mjeseca unosi to pitanje jesam li ja osoba koja bi treba ići tamo  je “review process”.

“Bez obzira što bi deklaracija trebala biti neobvezujuća, svejedno će postojati postupak kojim će se donositi izvješća o postupanju svaki države. Po meni migracijska politika svake države mora biti unutarnje pitanje države i zato mislim da je primjerenije da se time bave resori i na takvoj konferenciji vide hoćemo li pristati, biti suzdržani ili glasati za neke lemenet. Primjećujem oprez kod puno, puno država, da se iz onog inicijalnog dokumenta krenulo u malo drukčijem pravcu.”

Komentiraj