Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova odgovorila predsjedniku: “Žalosno je”

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić u četvrtak je reagirao na najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da se ne može ni sjetiti njenog imena što, dodao je, svjedoči o njenom radu.

“Vezano za izjavu predsjednika u kojoj navodi da se kao predsjednik države nije mogao sjetiti tko je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova mogu samo reći da je žalosno da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsjednik ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti spolova već 9 godina.

To znači samo jedno, a to je da gospodinu Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u obitelji, seksualnog uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca nisu bila u fokusu interesa, a čini se da će tako biti i dalje s obzirom na izjave koje je davao u prošlih nekoliko dana u kojima se na neprimjeren način obračunava sa ženama koristeći se etiketiranjem i osobnom razinom napada.

Za informaciju, izvješća Republike Hrvatske koja su se odnosila na pitanje ljudskih prava i bila službeno prezentirana pred Vijećem Europe, UN-om ili Europskim parlamentom obuhvaćala su podatke i reference koje je institucija Pravobraniteljice osiguravala za te prigode, a koje iz niti jednog drugog izvora nisu mogle biti dobivene, odnosno imati isti značaj i kredibilitet”, navodi Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za N1.

Podsjetimo, Milanović je danas sudjelovao na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina nad mještanima Gata i okolnih poljičkih sela u zaleđu Omiša. Novinarima je dao izjavu, u kojoj je, između ostalog, govorio o pravobraniteljici i udruzi B.a.b.e.

“Drago mi je da se javila pravobraniteljica … kako se ono zove? Ja se kao predsjednik ove države nisam mogao sjetiti kako se ta osoba zove. Ona je osam godina radila taj posao, ali ja ne znam kako se ta osoba zove. To sve govori. Ja joj kažem da nikoga nisam uvijedio, ali neću ljude koji smatraju da se na hrvački meč može doći s nožem”, rekao je.

Dodao je da ukazuje na način na koji se radi u civiliziranim državama. “Onda valjda imam pravo ponekad otići pola koraka unaprijed. Moram poručiti i gospođama iz B.a.b.a. da mijenjaju ime i osobu koja ih predstavlja. Usput da vam kažem, gospođa Orešković je kazala da se tamo okupljaju kriminalci i prostituke, a tamo sam odlazio od 2017. do 2020., i upoznao Jagodu Bujić i neke sveučilišne profesore. Na meni je da upozorim – imam posla s prevarantima! Imam još više živaca nego što vi mislite, ona je tako njih okvalificirala. Nikada nisam napadao žene!”, poručio je predsjednik.

Komentiraj