PELJEŠAC Požar zahvatio četiri kuće, gase ga kopnene snage i kanaderi

HINA

U jutarnjim satima izbio je požar u mjestu Mokalo na Pelješcu. Vatrogasci su izašli na teren, a gašenje požara otežava jaka bura, javlja Dnevnik.hr.

Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.
“Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra”, rekao je Simović.

Prema priopćenju MORH-a, tri kanadera poslana su popodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na požarište u Orebić stigle su i vojne kopnene snage.

Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, kanaderi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“

Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.

Danas je 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.

Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

U poslijepodnevnim satima vatra je došla do sela Stankovići gdje je zahvatila kuće te je stanovništvo evakuirano. Jaka bura otežava gašenje. Četiri kuće djelomično su izgorjele.

Orebiæ, 25.9.2018 – Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupaènom terenu kod mjesta Mokalo na podruèju Orebiæa, razbuktao se i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiæu, priopæila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na slici požar snimljen iz Orebiæa.
foto HINA/ ua

Kako javljaju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik (10 vatrogasaca s 4 vozila), JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

U gašenju sudjeluju vatrogasci iz više lokalnih DVD-a, a zatražena je i dodatna pomoć. U gašenje su se nakon slabljenja bure uključili i kanaderi, a pomaže i vojska.

“Vatra prijeti Orebiću”, rekao je za Radio Dalmaciju Kristijan Kapiteli, zamjenik načelnika Orebića i predsjednik općinskog Stožera civilne zaštite.

“Situacija je jako, jako kritična, evakuirali smo dva kampa, Mokalo i selo Podlaštica iznad Orebića. Vatra je ušla na same rubove kampa, vatrogasci su to obranili, borimo se, ali vatra prijeti Orebiću”, rekao je Kapiteli.

“Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Postup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, poručuju iz MORH-a.

Požar na Pelješcu došao je do samog ulaza u Orebić te se približila benzinskoj postaji, koja je obranjena.

Trenutno stanje na Pelješcu ( Orebić )

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on Tuesday, September 25, 2018

Komentiraj