Požar na odlagalištu u Totovcu ugašen, ukinute preventivne mjere

Požar na odlagalištu otpada u Totovcu, koji je buknuo u subotu popodne, ugašen je u nedjelju ujutro, požarište se još mjestimično dimi, no više nema otvorene vatre.

Mjere predostrožnosti o zatvaranju prozora te opreza kod boravka na otvorenom ukinute su jutros, jer nije bilo i neće biti opasnosti po zdravlje, zaključci su to sastanka Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca održanog jutros u Totovcu te naglasci s konferencije za novinare u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Čakovcu.

Prema riječima predsjednika Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca Maria Medveda, vatrogasne ekipe cijelu su se noć izmjenjivale na požarištu te rano jutros oko 5 sati uspjele ugasiti vatru. Ukupno je bilo angažirano stotinu vatrogasaca, iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca te dobrovoljci iz društava vatrogasne zajednice Grada Čakovca te ostalih naselja.

Požar je ugašen u rekordnom roku, uspjeli smo ga obuzdati vlastitim snagama, te nije bilo potrebe za angažiranjem dodatnih snaga poput helikoptera, koje su bile stavljene u pripravnost, rekao je predsjednik Stožera i naglasio da su svi vatrogasci koristili zaštitnu opremu te da kod njih nisu zabilježeni nikakvi respiratorni problemi.

Dr. med. Lidija Megla Vrbanec iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije rekla je kako izmjerene vrijednosti pokazuju da utjecaja na zdravlje ljudi nije bilo. Vremenske prilike bile su takve da je dim s požarišta odlazio u atmosferu, gdje su mu koncentracije padale, tako da nije bilo niti će biti utjecaja na zdravlje. Stoga su, rekla je, mjere predostrožnosti rano ujutro ukinute, no preporuča se pranje voća i povrća prije konzumacije i to onog ubranog u neposrednoj blizini odlagališta.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač zahvalio je svim vatrogascima, djelatnicima ČAKOM-a te svima službama koje su bile na terenu na pravodobnoj intervenciji i rekordnom vremenu gašenja požara.

U ovom incidentu nitko nije stradao, a nitko od vatrogasaca koji su gasili požar, službi koje su bile u neposrednoj blizini požarišta, kao i građana nije imao  nikakve respiratorne probleme, istaknuo je.

Odmah nakon izbijanja požara zatražene su analize zraka, a Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije izdao je preventivno upozorenje o potrebi zatvaranja prozora  i boravku u zatvorenom prostoru u naseljima u okruženju odlagališta. Rezultati mjerenja pristigli rano jutros pokazali su da su svi parametri oko graničnih vrijednosti, da bi u mjerenju obavljenom u 9 sati, pali i ispod njih, rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je da će se mjerenja obavljati svaka tri sata, a sutra će biti obavljena mjerenja o eventualnom utjecaju na okoliš u Totovcu. Time se, poručio je, žele otkloniti sve sumnje da je u ovom požaru došlo do bilo kakvog zagađenja.

Direktor GKP ČAKOM Ivica Perhoč rekao je da je gorjela obrađena, selektirana i balirana plastika pripremljena za zbrinjavanje, tako da su službe u svakom trenutku znale što mogu očekivati. Podsjetio je i da je u Totovcu odlagalište neopasnog otpada, tako da osim nusprodukta gorenja plastike nije bilo nikakvih drugih plinskih emisija.

Načelnik Policijske uprave Međimurske Krešimir Jurčević rekao je da je policija zatvorila prilaz odlagalištu, kako građani ne bi ometali slobodan prolaz vatrogasnih vozila i drugih intervencijskih službi. To je učinjeno jer je velik broj građana dolazio u blizinu odlagališta, neki čak i s djecom, kako bi gledali požar. Čim vatrogasci u potpunosti završe s intervencijom, policija će detaljno pregledati požarište, kako bi se utvrdio uzrok njegova izbijanja.

Vatrogasne službe će i dalje biti na terenu iako se ne očekuju nikakvi problemi, rečeno je i najavljeno pravodobno informiranje javnosti.

Komentiraj