Povjerenstvo za sukob interesa Vladu će prijaviti međunarodnim institucijama

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je priopćenjem reagiralo na posljednje izjave članova HDZ-a, koji su Povjerenstvo optužili za nezakonito postupanje vezano za odlazak HDZ-ove delegacije na summit Europske pučke stranke u Helsinkiju.

“Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju.

“Zakonska je obveza, a time i dužnost tijela javne vlasti da, na zahtjev Povjerenstva, bez odgode dostave tražena očitovanja i dokaze. Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama”, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom Povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu za putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

Postupak je pokrenut zbog toga što nisu dostavili potrebnu dokumentaciju vezanu za putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine.

Komentiraj