HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Potvrđena optužnica protiv župana Alojza Tomaševića

Općinski sud u Požegi potvrdio je u srijedu optužnicu protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića kojeg se tereti za obiteljsko nasilje.

“Potvrđivanjem optužnice započet je postupak, sastavljanje raspravnog spisa, i sudac, koji dobije predmet, zakazat će raspravu”, rekla je glasnogovornica požeškog suda, dodavši da će rasprava biti zakazana u zakonskim rokovima, prenosi Dnevnik.hr.

Županova supruga Mara Tomašević, posjetimo, u listopadu prošle godine odlučila je prijaviti supruga nakon, kako je tvrdila, dugogodišnjeg zlostavljanja. Ipak, u siječnju ove godine optužbe je odlučia povući, ali postupak se nastavio jer se radi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. Tomašević je isključen iz HDZ-a, ali je odbio dati ostavku na mjesto župana.

Tomaševiću se u optužnici stavlja na teret da je od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva.

Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.

Željko Damjanac, odvjetnik Alojza Tomaševića, kazao je novinarima nakon odluke sudskog vijeća da “nije bilo mjesta za potvrđivanje optužnice”.

“DORH prije podizanja optužnice, a tijekom istraživanja nije postupao u skladu sa zakonom o kaznenom postupku na jednak način i u pogledu okolnosti navodnog izvršenja djela i činjenica koje se odnose na ono što okrivljeniku ide u koristi i što ga tereti. Čak suprotno, što mu je išlo u korist a što je bilo poznato DORH-u, u tom pravcu nisu poduzimali nikakve radnje. Jedna od važnih stvari je saslušanje članova obitelji zajedničkog kućanstva, odnosno domaćinstva okrivljenika i oštećenice. Obrana je predala u spis i pisane dokaze u pogledu kojih se u optužnici nije ništa reklo nego se samo navelo kao dokaze koji se dostavljaju uz optužnicu”, rekao je Damjanac dodajući da je riječ o korespondenciji između supružnika, točnije SMS porukama, i to kroz vrijeme koje je obuhvaćeno optužnicom.

Komentiraj