POTPISANO 2020.: Zašto Rusi zbog ‘povijesnog’ ekonomskog sporazuma Vučića uspoređuju sa Sharon Stone

Objavljeno u Nacionalu br. 1168, 09. rujan 2020.

Preseljenje ambasade u Jeruzalem, zbog čega su palestinske vlasti najavile obustavu diplomatskih odnosa sa Srbijom i Kosovom, proglašenje Hamasa terorističkom organizacijom, zaštita prava homoseksualaca u 69 svjetskih država i zabrana upotrebe opreme za 5G iz Kine, samo su neki dijelovi ekonomskog sporazuma koji su u Washingtonu potpisali Vučić i Hoti

Dogodine u Jeruzalemu!” Moguće je da su se uz tu rečenicu, kojom su se Židovi vjekovima pozdravljali, oprostili jedan od drugog predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti nakon što su u Washingtonu, uz posredovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, potpisali „povijesni” ekonomski sporazum čiji je, međutim, najzanimljiviji dio obaveza Beograda da do srpnja premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Za takvu odluku, koja je u suprotnosti s Rezolucijom 478 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i politikom Europske unije, čije članstvo Srbija, navodno, priželjkuje, Vučiću se Izrael odmah zahvalio odlukom da uspostavi diplomatske odnose s Kosovom. S tim da će Kosovo svoju ambasadu također otvoriti u Jeruzalemu, gdje sada diplomatska predstavništva imaju samo SAD i Gvatemala.

Ono što je ostavilo poseban dojam bila je Vučićeva reakcija u Ovalnom uredu Bijele kuće, dok je Trump govorio o „fantastičnoj” odluci Srbije da premjesti ambasadu u Jeruzalem. Sjedeći za niskim stolčićem pored Trumpa, Vučić je naglo pogledao dvije stranice dokumenta ispred sebe, a zatim uputio upitan pogled u pravcu članova svoje delegacije, kao da nema pojma o čemu predsjednik SAD-a govori.

Jasno je da je Trump iskoristio Vučića i Hotija da u svojoj predizbornoj kampanji ostvari kakav – takav vanjskopolitički uspjeh, s obzirom na to da je odmah poručio da je Srbija prva europska država koja će ambasadu preseliti u Jeruzalem i da je Kosovo, kao zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom, pristalo uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom. „Još islamskih i arapskih zemalja uskoro će slijediti”, naveo je Trump.

Nema sumnje da se Vučićev potez neće svidjeti EU-u, koji insistira na tome da, dok traju sukobi između Židova i Palestinaca i zbog spornog statusa Jeruzalema, ambasade trebaju ostati u Tel Avivu. Još manje će se svidjeti mnogim arapskim i islamskim državama. Palestinske vlasti su već najavile prekid odnosa s državama koje otvore ambasade u Jeruzalemu. Vučić i Hoti su, inače, u Washingtonu, u sklopu sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, pristali i na to da palestinski Hamas ubuduće tretiraju kao terorističku organizaciju.

Dio ekonomskog sporazuma je i preuzimanje obaveze Beograda i Prištine da rade na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva, dođe do njene dekriminalizacije

Dio ekonomskog sporazuma je i preuzimanje obaveze Beograda i Prištine da rade na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva, dođe do njene dekriminalizacije.

Priština je pristala na to da godinu dana ne podnosi zahtjeve za članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su Interpol i Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu – UNESCO, ali nije jasno što će se dogoditi ako to zatraži neka druga država. Srbija je preuzela obavezu da u sljedećih godinu dana obustavi kampanju za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova. To je jedina točka sporazuma, pored one o otvaranju srpske ambasade u Jeruzalemu do 1. srpnja, u kojoj se spominju bilo kakvi rokovi.

Beograd i Priština preuzeli su obavezu zabrane upotrebe opreme 5G „koja dolazi od nepouzdanih dobavljača”, što se, vjerojatno, odnosi na kinesku kompaniju Huawei. Tamo gdje takva oprema postoji, obje zemlje pristale su je ukloniti. Kina nije reagirala na tu odredbu iako je Huawei izuzetno prisutan u Srbiji, gdje po cijeloj zemlji postavlja kamere za prepoznavanje ljudi.

Zato se povodom događaja u Bijeloj kući oglasila Moskva, na što je, vjerojatno, utjecao pristanak Beograda i Prištine da „diverzificiraju svoju opskrbu energijom”, a Rusija je praktički monopolist na srpskom tržištu nafte i plina.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi Marija Zaharova je na Facebooku objavila fotografiju Vučića koji sjedi skupljenih nogu ispred Trumpova ogromnog pisaćeg stola, kao učenik kojeg direktor škole ispituje zbog nečeg lošeg što je napravio. Možda je riječ o mjerama održavanja udaljenosti uvedenim zbog pandemije koronavirusa, ali prizor izgleda prilično ponižavajuće iako je Vučić izjavio da takvo poštovanje prema Srbiji nije u SAD-u iskazano punih pet desetljeća. Iako su poslije rušenja režima Slobodana Miloševića tadašnji srpski predsjednik i premijer Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić bili vrlo srdačno primani u Bijeloj kući.

Marija Zaharova je poručila da “ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je stavljena kao da ste na saslušanju”, treba sjediti kao američka glumica Sharon Stone u filmu „Sirove strasti”.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, koji je bio dio srpske delegacije u Washingtonu, odgovorio je Mariji Zaharovoj da Vučić u Bijeloj kući nije izgovorio nijednu ružnu riječ protiv Moskve. Đurić je iznio i interesantan detalj, da je Vučić, koji često ističe vrlo srdačne odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na prijem kod njega čekao i po sat i pol „i nikada nije tražio posebnu stolicu”. “Ja vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram vas bilo!” poručio je Đurić.

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je da je Marija Zaharova “uvrijedila sve nas koji i Rusiju i Srbiju branimo na težim mjestima od njenih objava na Facebooku. Neprijatelji Srbije i Rusije obradovani su sitnom zlobom Zaharove. Iza Vučića ostaju djela, iza Zaharove zloba koje će se sramiti”, naveo je Vulin.

Naravno da je reagirao i Vučić, u svojoj karakterističnoj diplomatskoj maniri, optuživši Mariju Zaharovu za primitivizam i prostakluk. “O sebi najviše govori Marija Zaharova. Primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj i onima koji su je tu postavili. Neka se oni bave time, ja joj odgovarati neću. Žao mi ih je, jer sam i tamo štitio naše odnose s Rusijom i odbio potpisati da ćemo kupovati tekući plin. Ne znaju cijeniti što Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, što je vojno neutralna, bez ikakvih želja da pristupi NATO-u, što je jedina zemlja koja s Rusijom izvodi vježbe, jedina kupuje direktno oružje od njih na europskom tlu. Ja da objašnjavam nečiji primitivizam i prostakluk, nisam u stanju”, rekao je Vučić.

Marija Zaharova se zatim ispričala, uz tvrdnju da je njena poruka “pogrešno protumačena”, s obzirom na to da je željela iskazati neslaganje s “bahatim stavom ‘izuzetnih’”. “Trikovi protokola postali su jedan od trikova koje američki dužnosnici redovito koriste kako bi umjetno stvorili izgled vlastite ekskluzivnosti. A ovo je neprihvatljivo”, navela je Marija Zaharova.Šef srpske diplomacije Ivica Dačić je izjavio da je s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom uložen napor da se “zatvori” slučaj Marije Zaharove, koji “neće ostaviti trag na dobre odnose”.

Vučić tvrdi da je potpisao bilateralni sporazum s SAD-om, a ne s Kosovom, što Amerikanci demantiraju. Kao što su odbacili i tvrdnje srpske strane da je u sporazumu bila i odredba o međusobnom priznanju

Vrijeme će vrlo brzo pokazati kakvi su odnosi između dviju zemalja i ima li “tragova”, s obzirom na to da Vučić već dugo ponosno najavljuje da će Putin sljedećeg mjeseca posjetiti Beograd.

Vučić je, inače, kao potvrdu izuzetnog tretmana kakav je imao u Washingtonu, naveo da je od Trumpa dobio kemijsku olovku i ključeve Bijele kuće. „Ovom olovkom samo Trump potpisuje. Tu olovku je meni dao, kao što mi je posebno na papiriću napisao poruku. I sad tražim tu poruku. Dobio sam i ključeve Bijele kuće. Trump mi je rekao: ’Ovo ti je da uvijek možeš ući u Bijelu kuću’”, izjavio je Vučić.

Ubrzo se pojavila snimka na kojoj Trump, nakon potpisivanja dokumenta o pomoći žrtvama koronavirusa, dijeli 13 olovaka svima prisutnima. Naravno da su i članovi prištinske delegacije dobili od Trumpa olovke i ključ Bijele kuće.

Vučićev boravak u Washingtonu podsjetio je na situaciju od prije nešto manje od dvije godine, kada je u Parizu, prilikom obilježavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata, šef srpske države sjedio na pomoćnoj tribini, dok je kosovskom predsjedniku Hashimu Thaçiju protokol odredio mjesto u drugom redu, odmah iza Putina.

Činjenica je da nije najjasnije što je u Washingtonu potpisano. Vučić tvrdi da je potpisao bilateralni sporazum s SAD-om, a ne s Kosovom, što Amerikanci demantiraju. Kao što su odbacili i tvrdnje srpske strane da je u sporazumu bila planirana i odredba o međusobnom priznanju Srbije i Kosova.

Ono što je sigurno jest da je Vučić uspio zaoštriti relacije Beograda s arapskim i islamskim zemljama, EU-om, Rusijom i Kinom i da je bio svjedok uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela.

Komentiraj