Potpisan Ugovor za modernizaciju 95 pružnih prijelaza

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u utorak je izvijestilo kako je s HŽ Infrastrukturom i Središnjom afencijom za financitanje i ugovaranje potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza.

Riječ je o projektu kojim će se čak 94 željezničko-cestovna i jedan pješački prijelaz diljem Hrvatske osigurati i modernizirati kako bi se povećala sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima te posljedično utjecati na smanjenje broja potencijalnih prometnih nesreća. Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta sa visokom razinom mješovitog prometa, a najveći dio, uz ostale županije nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

Kako navodi Ministarstvo u priopćenju, ukupna je vrijednost ovog projekta 208.7 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije financirat će se 85 posto prihvatljivih troškova projekta, odnosno 142,6 milijuna kuna. Ostatak će se, dodaju, osigurati iz državnog proračuna. Tim će se sredstvi8ma izvesti radovi koji će osigurati visoke sigurnosne uvjete koji će smanjiti opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta te će posljedično utjecati na smanjenje broja prometnih nezgoda i broja ljudskih žrtava, što je u konačnici i glavni cilj ovog projekta.

“Aktivnosti na projektu podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno – sigurnosnim uređajima koji za sigurno odvijanje prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko- cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi polubranici. U okviru projekta provest će se osiguranje i opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni promet. Važno je spomenuti i kako su glavni projekti osiguranja i modernizacije svih prijelaza projektirani s uvažavanjem interoperabilnih standarda, a ugrađena oprema će zadovoljavati sve propisane sigurnosne i tehničke zahtjeve uz dodatno poštivanje sigurnosnih elemenata u skladu sa EU direktivama”, poručuju iz Ministarstva.

Zaključuju kako se radi o 68. projektu u prometnom sektoru koji je ugovoren kroz Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’, čime je ukupna vrijednost svih projekata ugovorenih kroz ovaj program dosegla iznos od 18 milijardi kuna od čega veći dio, odnosno 12 milijardi kuna, dolazi iz EU fondova.

Komentiraj