Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju trajektnog pristaništa Žigljen

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u utorak su izvijestili da je u Novalji na otoku Pagu potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen, projekta čija je ukupna vrijednost 73,4 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Tomislav Petric, te ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će Lučka uprava Novalja, kao korisnik dobiti 62,4 milijuna kuna iz europskog kohezijskog fonda, dok će se ostatak od oko 11 milijuna kuna financirati iz državnog proračuna.

Rekonstrukcijom i dogradnjom pristaništa omogućit će se prihvat većih plovila, kao i pristajanje brodova po lošijim vremenskim uvjetima. Osim toga, povećat će se ukupni kapacitet i razina uslužnosti u luci te smanjiti gužve na pristaništu, navodi se u priopćenju.

Butković je istaknuo kako taj projekt potvrđuje “renesansu” na hrvatskoj obali, budući da se nikad dosad nije ulagalo u lučku infrastrukturu na Jadranu kao što se to čini danas.

“Takvi projekti ne povezuju samo otoke, oni su u biti lice i naličje svakog našeg primorskog i otočnog mjesta, duž cijele hrvatske obale“, kazao je ministar.

U priopćenju se navodi kako je cjelokupni projekt ulaganja lučku infrastrukturu u Hrvatskoj osmislilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Pritom ukupna financijska alokacija za luke iznosi 709,2 milijuna kuna od čega se 85 posto iznosa odnosi na sredstva iz kohezijskog fonda, dok je ostatak osiguran u državnom proračunu.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je do danas ugovoreno 13 lučkih projekata, a ovaj će se tjedan potpisati i ugovor za luku Mrtvaška.

S projektima se ide i dalje, tako da je do kraja godine u pripremi potpisivanje ugovora u ostalim jadranskim županijama, poručuju iz Ministarstva Riječ je, kako ističu o velikom investicijskom ciklusu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi u cilju povezivanja svih hrvatskih otoka.

Komentiraj