Postignut preliminarni dogovor o sastanku Trumpa i Putina u Parizu

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Postignut je preliminarni dogovor o sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Parizu prigodom obiježavanja završetka Prvog svjetskog rata 11. studenoga, objavio je u utorak visoki dužnosnik Kremlja.

Jurij Ušakov rekao je novinarima da su Putin i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji su se sastali u utorak u Moskvi, potvrdili preliminarni dogovor o sastanku šefova država u Parizu.

“Planiramo .. bilateralni sastanak naših predsjednika”, rekao je Ušakov.

Bolton je na početku sastanka s Putinom rekao da bi “predsjedniku Trumpu bilo jako drago sastati se s vama u Parizu u prigodom komemoracija 100. obljetnice primirja”.

“Bilo bi korisno nastaviti izravni razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Država. Na primjer u Parizu, ako je američka strana zainteresirana za te kontakte”, rekao je Putin.

Dvojica čelnika će doći u Pariz 11. studenoga na svečanosti kojima će biti obilježen kraj Prvog svjetskog rata, a na kojima se očekuje dolazak više od 60 šefova država i vlada, među njima i Hrvatske.

Donald Trump i Vladimir Putin održali su prvi bilateralni summit u Helsinkiju u srpnju. Nakon toga su američkom predsjedniku u zemlji upućene brojne kritike jer je bio vrlo pomirljiv prema ruskom kolegi.

Komentiraj