Posljednji let Johna Denvera

Bio je jedan od najpopularnijih američkih akustičara ’70-ih, te politički i ekološki aktivist. Stekao je svjetsku popularnost svojim pjesmama “Take Me Home, Country Roads”, “Annie’s Song”, “Rocky Mountain High”…..

John Denver je bio  veliki pobornik Demokratske stranke i pomogao je kampanji Jimmyja Cartera 1976. godine. Podržao je mnoge dobrotvorne akcije, uključujući brigu za okoliš, borbu protiv siromaštva, pomoć beskućnicima i pomoć za Afriku. Osnovao je dobrotvornu organizaciju ‘Windstar’ za promicanje održivog življenja. Bio je žestok kritičar Reaganove vlade ’80-ih, posebno vojne politike i politike zagađenja okoliša. Protivio se ekonomiji slobodnog tržišta i zalagao se za jednostrano razoružavanje Sjedinjenih Država, a njegova narodna balada Let’s Begin (Za što mi izrađujemo oružje) uperena je baš protiv konzervativne politike. Napisao je otvoreno pismo medijima o korumpiranom Nacionalnom savezu za pravo na vatreno oružje. Također se protivio bušenju nafte u arktičkom Nacionalnom utočištu za divlje životinje ’80-ih godine.

John Denver poginuo je 12. listopada 1997. godine kad se avion Long EZ kojim je upravljao srušio u Tihi ocean blizu Pacific Grovea u Kaliforniji. Bio je iskusan pilot s više od 27.000 sati leta.

Komentiraj