Portugal ruši sve rekorde u broju zaraženih i umrlih, zabranjuje putovanja u inozemstvo

Epidemija covida-19 srušila je nove rekorde u broju umrlih i zaraženih u Portugalu koji je odlučio zabraniti sva putovanja koja nisu nužna u inozemstvo dok su im bolnice pod golemim pritiskom.

Država od 10 milijuna stanovnika, Portugal je trenutačno najteže pogođena zemlja u svijetu. U četvrtak je imao 303 umrlih i 16.432 novozaraženih u 24 sata, prema dnevnom izvješću uprave za javno zdravstvo.

Od početka pandemije u zemlji je od covida umrlo 11.608 oboljelih od kojih više od 3000 tijekom posljednja dva tjedna.

U Portugalu je od 15. siječnja na snazi druga opća karantena.

Uz izvanredno stanje koje je na snazi od početka studenoga, prvi put će biti zabranjena sva putovanja koja nisu nužna.

“Osim iznimnih slučajeva bit će ograničenja putovanja svim prijevoznim sredstvima”, objavio je ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita u govoru u parlamentu.

Ta nova mjera stupa na snagu u ponoć u noći na nedjelju kada se uvode kontrole na kopnenim granicama zemlje.

Europska komisija, koja želi izbjeći zatvaranje granica unutra Europske unije, preporučila je u ponedjeljak zemljama članicama da pokrenu nova ograničenja kretanja u virusom najzahvaćenijim područjima.

Portugal je već prošlog tjedna obustavio zračne veze s Velikom Britanijom. Lisabon je u srijedu najavio obustavu svih letova s Brazilom od petka.

Vlasti smatraju da se epidemija širi od početka godine zbog ulaska nove varijante otkrivene u Velikoj Britaniji uz ublaženje sanitarnih mjera tijekom božićnog vikenda.

Komentiraj