Porfirije u poslanici pozvao pravoslavne vjernike na slogu i jedinstvo. Pozvao i na poštivanje epidemioloških mjera

Nakon uskrsne liturgije koju je u nedjelju u Okučanima predvodio pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, pročitana je poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija Perića u kojoj je vjernike SPC-a pozvao na slogu i jedinstvo.

Pozdravljamo vas draga djeco uskrsnim pozdravom i znajte da se vaša svetosavska crkva neprestano brine za vas kao žive dijelove našeg naroda i žive udove tijela naše Crkve, naglasio je Porfirije.

“Ostavljamo vam zavjet pred Uskrslim Gospodinom i Njegovim svetima da ćemo prvo sačuvati i ojačati naše unutarnje crkveno jedinstvo, a zatim nacionalno, jezično i kulturno jedinstvo”, poručio je Porfirije i pozvao da ne dopuste vremenu i prilici da ih dijele i odvajaju jedni od drugih, a time i od Crkve.

Unatoč činjenici da ste stalno pod određenim pritiscima molim se za jedinstvo i snagu za bratsku slogu, poručio je.

Pozvao je vjernike SPC-a da pred sobom uvijek imaju primjere vjere i domoljublja slavnih predaka i velikana poput Tesle i Pupina te da budu njihovi dostojni nasljednici.

“Danas se posebno sjećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji”, napomenuo je dodavši  kako je s njima sav srpski narod te svi pravoslavni narodi svijeta.

Ocijenio je kako su Kosovo i Metohija simbol otpora sili i nepravdi te dostojanstva i pravedne borbe za slobodan život.

Poruke je uputio i vjernicima SPC-a u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji izrazivši uvjerenje da će uskrsli Gospodin biti nepokolebljivi temelj vjere, jedinstva i zajedništva.

Patrijarh je uputio i potporu “svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima” te pozvao na poštivanje medicinskih preporuka.

Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk koji je predvodio uskrsnu liturgiju u Okučanima, prije čitanja Porfirijeve poslanice, istaknuo je kako oni ove dane obilježavaju kao “dane stradanja, dane kad je njihov narod velikom većinom nestao iz zapadne Slavonije”.

 

Komentiraj