Patrik Macek/PIXSELL

POREZNA REFORMA Bačić: HDZ nije popustio Mostu po pitanju reforme

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić odbacio je u četvrtak tvrdnje da je HDZ prihvaćenjem prijedloga o nepromijenjenoj poreznoj stopi za kruh, mlijeko, lijekove, knjige i ortopedska pomagala – popustio Mostu, ocijenivši da je time istaknuta socijalna osjetljivost Vlade.

“Ne radi se ni o kakvom popuštanju, reforma mora voditi računa i o prihodima i rashodima proračuna. Ukazali smo na socijalnu osjetljivost Vlade, a vodimo računa i o stabilnosti javnih financija i mislim da reforma odgovara na ta dva pitanja”, kazao je Bačić novinarima u Saboru.

Ustvrdio je da je nezabilježeno da vlada u prvim tjednima donosi tako široku reformu koja će imati efekt na životni standard svih građana.

Bačić nije želio detaljno komentirati reformu, podsjetivši da je u Saboru govorio da će se detalji porezne reforme znati kad zakoni dođu u Sabor i da nitko neće davati izjave vezano za cjeloviti sustav dok se to ne dogodi.

Ustvrdio je da je Vlada postupila socijalno osjetljivo i time što je smanjila porez na dohodak na visoka mjesečna primanja, što dovodi do povećanja plaća – jer je, ističe Bačić, velik broj građana izuzet od plaćanja tog poreza.

Za Mostov amandman na poreznu reformu da se od povećanja plaća izuzmu saborski zastupnici nije čuo, no smatra da bi od toga trebali biti izuzeti svi državni dužnosnici.

Mrak-Taritaš: Što Most ima davati amandman? Oni su vladajući, ne oporba

HNS-ova saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš ocijenila je u četvrtak da se time što Most daje amandman na prijedlog porezne reforme – radi cirkus od demokracije.

“Most je vladajući, nije oporba, što Most ima davati amandman? Imali smo to već s Milanovićevom vladom i napravilo se da se osnovica za dužnosnike smanjila da plaće ne bi rasle. Taj model smo mi već tada dogovorili s SDP-om i nije bilo ništa neobično. To se dogovori, napravi i dužnosnicima ostane plaća takva kakva jest. Nemojmo raditi cirkus od demokracije. Most je vladajući, nisu oporba i nisu oporba vladajućem HDZ-u”, poručila je.

Mrak Taritaš je ocijenila da su Most i HDZ išli s poreznom reformom van samo da pokažu da se nešto radi.

“Ovaj način vladanja je ‘neobičan’. Koalicijski partneri se moraju dogovoriti i ići sa stvarima van tek kad su spremne. Mislim da su išli van samo da pokažu da se nešto radi. Ova porezna reforma izašla je van da se pokaže da se nešto napravilo, ona je očito bila pripremljena u vrijeme bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, ali to su u startu pogrešne reforme”, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Maras: Pitam se jesu li neki saborski zastupnici zbog ove reforme u sukobu interesa

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras ustvrdio je da se, iako se odustalo od udara na najsiromašnije, nije uvelo pravednije plaćanje.

“Odustali su od udara na najsiromašnije, ali nije uvedeno pravednije plaćanje – oni s 5000 kuna će dobiti nula, a oni koji sjede u upravi Ine dobit će 6000 kuna veće plaće. Pitam se zato jesu li neki dužnosnici u sukobu interesa, s obzirom da im supružnici sjede u upravama i imaju 60.000, 70.000 kuna plaću”, kazao je Maras, aludirajući pritom na slučaj potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martine Dalić čiji muž Niko Dalić sjedi u Upravi Ine.

Kada je riječ o zastupničkim plaćama, opet je istaknuo primjer Dalić i njezinog supruga, koji je član uprave Ine i dobit će oko 6000 kuna veću plaću.

“Moj prijedlog je da oni koji imaju najviše i plaćaju najviše, a tu su i članovi uprava koje imenuje Vlada. Potrebna je veća porezna stopa za one koji su na bruto 25 tisuća kuna. To je pravednija raspodjela tereta”, smatra Maras.

Nije konkretno odgovorio je li za to da se usvoji prijedlog Mosta, kako bi plaće zastupnika ostale iste usprkos poreznom rasterećenju. “Ako ja zarađujem više, trebam platiti više. Možda ću uložiti amandman i možda ću plaćati više, ali manje nego oni koji primaju 70 tisuća kuna plaću, a žele zatvoriti rafineriju u Sisku”, kazao je.

Maras tvrdi da se Vlada predomislila oko povećanja PDV-a na živežne namirnice zbog pritiska javnosti i oporbe.

Nezadovoljan je, kaže, što Vlada nije rasteretila gospodarstvo i što će mali kafići morati plaćati punih 25 posto PDV-a, za razliku od nekih drugih ugostitelja, kojima ostaje snižena stopa PDV-a od 13 posto.

“Protiv sam bilo kakvog povećanja opterećenja gospodarstvenika, a ono ostaje za ugostitelje koji nisu u turističkom dijelu Hrvatske, koji će morati zatvoriti svoje objekte”, kazao je Maras. Smatra da je postojao prostor da se reforma napravi bez novih poreznih opterećenja.

Komentiraj