Pompeo ‘zabrinjavajućim’ ocijenio činjenicu da Turska ispituje ruske raketne sustave

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u utorak “zabrinjavajućim” činjenicu da je Turska dan ranije počela ispitivati ruske sustave protuzračne obrane unatoč opetovanim pozivima Washingtona da ih ne aktivira, zaprijetivši joj sankcijama.

“To zabrinjava”, reagirao je na tiskovnoj konferenciji.

“Ne gubimo povjerenje, još ćemo razgovarati s Turcima kako bismo pronašli rješenje. Neću nagađati što će predsjednik učiniti. No jasno smo rekli turskoj vladi da želimo da odustane od aktiviranja” obrambenog sustava projektila S-400, dodao je.

Turski mediji pišu da je Ankara u ponedjeljak počela ispitivati sustave S-400 kupljene od Rusije, unatoč američkoj prijetnji sankcijama. Vojni zrakoplovi, među kojima F-16 američke proizvodnje, nadlijetali su tursku bazu kako bi testirali radare tih sustava i obučili Turke za rukovanje njima.

Turska kupnja ruskih obrambenih sustava i dalje je velik uzrok napetosti između Ankare i Washingtona. O tome su sredinom studenog u prigodi susreta u Washingtonu razgovarali Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump.

Sjedinjene Države misle da se S-400 ne podudara s opremom NATO-a, kojega je Turska članica. Tvrde da taj iznimno sofisticiran sustav, kojega je isporuka počela u srpnju, ugrožava tehnološku tajnost F-35, američkog lovca nevidljivog za radare kojeg je turska vojska naručila više od stotinu.

Trumpova administracija je odlučila da će isključiti Tursku iz programa F-35 pošto je preuzela prve S-400.

Turskoj usto prijete američke sankcije na temelju zakona koji je 2017. donio američki Kongres a koji predviđa automatsko uvođenje kaznenih mjera svakoj zemlji koja bi kupila rusko oružje.

No američki dužnosnik je u listopadu izjavio da Ankara može izbjeći sankcije odluči li da neće aktivirati ruske sustave.

Turski čelnici su zadnjih tjedana opetovali da će S-400 biti operativni.

Komentiraj