Pompeo osudio etničko čišćenje Rohindža

EPA/MONIRUL ALAM

SAD će i dalje pozivati na red odgovorne za etničko čišćenje Rohindža muslimana u Mjanmaru, kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo čije riječi u nedjelju prenosi Reuters.

Pompeo se o sudbini tog naroda oglasio na godišnjicu sukoba u zapadnoj mjanmarskoj državi Rakhine iz koje je u susjedni Bangladeš izbjeglo više od 700.000 Rohindža.

“Prije godinu dana, nakon krvavih napada militanata, snage sigurnosti su odgovorile pokretanjem groznog etničkog čišćenja Rohindža u Burmi”, napisao je Pompeo na Twitteru, koristeći drugi naziv za Mjanmar.

“SAD će odgovorne za to i dalje pozivati na red. Vojska mora poštivati ljudska prava kako bi demokracija u Burmi uspjela”, poručio je.

Vlada predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung Suu Kyi odbacuje optužbe za zvjerstva, tvrdeći da su snage sigurnosti zakonito ugušile djelovanje muslimanskih ekstremista u Rakhineu.

U Bangladešu su se na godišnjicu egzodusa tisuće izbjeglica s crnim vrpcama okupile u zajedničkoj molitvi, obilježavajući, kako su kazali, “genocid Rohindža”.

Komentiraj