Pomoćnik zapovjednika NATO-a: ” Uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u jača, posebno u regiji”

Velika godišnja vježba američke vojske i saveznika, znakovita naziva Branitelj Europe, održava se od početka svibnja pa sve do druge polovine lipnja u Europi i Africi. O njezinu regionalnom značenju i porukama koje šalje kada je riječ o europskoj sigurnosti, ali i o Hrvatskoj ulozi u NATO-u, za HRT govori pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku general bojnik Greg A. Semmel

“Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja”, rekao je za Dnevnik HRT-a general bojnik Greg A. Semmel, visoki časnik Zrakoplovne Nacionalne garde i pomoćnik zapovjednika Ratnog zrakoplovstva SAD-a za područje Europe i Afrike.

Prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. Smješten je u vojarni u Zemuniku. Kakvu poruku time SAD šalje Hrvatskoj, ali i regiji i zemljama koje su prisutne u njoj?

“Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije”, dodao je.

Koliko su za dugoročnu strategiju europske sigurnosti Američkih zračnih snaga važni Patrioti ostala specijalizirana oružja? I kad govorimo o toj dugoročnoj sigurnosnoj strategiji, što možemo očekivati od Američkih zračnih snaga? Možda nove zračne baze u regiji ili općenito u Europi u bliskoj budućnosti?

“Jedan od glavnih fokusa zapovjednika Američkih zračnih snaga u Europi jest povezivanje više baza diljem europskog prostora djelovanja. Posrijedi je operativna koncepcija učinkovitog borbenog zrakoplovstva. Kad govorimo o Hrvatskoj, regionalne zračne baze donose velike prednosti zbog sposobnosti da se NATO-ovi zrakoplovi rasporede u različite zračne baze kako bi se pokrilo veće područje, sačuvala sposobnost djelovanja i realizirala borbena moć. Država poput Hrvatske u tome ima velike sposobnosti. ”

Vojna vježba “Hrvatski bedem 1991.-2021.” i uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-a

” Uloga Hrvatske nesumnjivo jača, osobito u ovoj regiji, u jugoistočnoj Europi. Nadajmo se da će imati novu interoperabilnu opremu u NATO-u. Hrvatska je već sad izrazito predana misiji NATO-a. Bila je vrlo aktivno uključena u NATO-ove operacije u Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta, što je od presudne važnosti.”

Hrvatska je u zadnjoj fazi odabira borbenih zrakoplova. Što ako francuski zrakoplovi dobiju prednost pred američkima? Može li to ikako oslabiti ili ugroziti strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske?

“Ne, mislim da će odnos između SAD-a i Hrvatske ostati čvrst ma kakav bio odabir. Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske. Podupiru i interoperabilnost te platforme s NATO-ovim platformama i s misijom NATO-a.”

Komentiraj