Poljska, Velika Britanija i baltičke države protiv nastupa Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim Igrama

Poljska, Velika Britanija i baltičke države objavile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima na Olimpijskim Igrama u Parizu, osim ako Moskva odluči povući svoje vojnike iz Ukrajine.

To je reakcija na najave da će Međunarodni olimpijski odbor, koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine isključio Ruse i Bjeloruse iz međunarodnih natjecanja dopustiti nastup predstavnicima te dvije države, ali kao neutralnim sportašima.

Smatra se da neutralni sportaši ne predstavljaju države iz kojih dolaze, a njihovi uspjesi nisu popraćeni isticanjem zastava kao ni intoniranjem nacionalnih himni.

Čelnici MOO-a strahuju da bi isključivanje svih ruskih i bjeloruskih sportaša moglo dovesti do bojkota Igara, kojima se svjedočilo u hladnoratovskom razdoblju.

“Čvrsto vjerujemo da sada nije vrijeme za razmatranje otvaranja puta ruskim i bjeloruskim sportašima za povratak na Olimpijske Igre u bilo kojem statusu”, priopćili su iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova u izjavi koju zajednički potpisuju sa Velikom Britanijom, Latvijom, Litvom i Estonijom.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da to tijelo ne može biti sudac u globalnim političkim sporovima. Međutim, plan je naišao na protivljenje međunarodne zajednice koja se zalaže za daljnju provedbu zabrane nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima te sportašicama.

“Iako MOO još nije donio konačne odluke, snažno ga potičemo da preispita svoje planove i vrati se izvornom stajalištu koje podržava međunarodna zajednica. Podsjećamo da Rusija i Bjelorusija mogu utjecati na povratak svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu okončanjem agresije, koju je Rusija pokrenula uz suučesništvo Bjelorusije te poštivanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica”, stoji u poljskoj izjavi.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner