Poljska očekuje masovan prosvjed protiv odluke suda o pobačaju

Poljska očekuje najveći prosvjed protiv odluke Ustavnog suda kojom je drastično smanjeno pravo na pobačaj te se u petak navečer u Varšavi očekuju prosvjednici iz cijele zemlje.

Prosvjednici bi se trebali početi okupljati u 17 sati na tri mjesta u poljskoj prijestolnici.

Od odluke suda 22. listopada kojom se zabranjuju pobačaji zbog urođenih malformacija fetusa na temelju ustavne odredbe koja jamči zaštitu života, a koji su do sada bili legalni, poljske gradove potresaju brojni štrajkovi.

Urođene mane bile su glavni razlog gotovo svih od 1100 pobačaja izvedenih prošle godine u toj zemlji, što znači da je odlukom Ustavnog suda abortus gotovo u potpunosti zabranjen.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Gnjev prosvjednika je prvenstveno usmjeren protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezinog čelnika Jaroslawa Kaczynskog. Mnogi smatraju da PiS drži Ustavni sud u šaci.

Premijer Mateusz Morawiecki u četvrtak je uputio apel ljudima da ne sudjeluju u štrajku zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Državno tužiteljstvo je zatražilo oštar pristup svima koji pridonose zdravstvenim rizicima te upozorilo da su okupljanja veća od pet ljudi trenutno zabranjena.

No glavni organizator prosvjeda, Nacionalni štrajk žena (NWS), ne pokazuje da bi mogao odustati.

“Ako bilo koga od nas napadne represivni sustav ministra pravosuđa Zbigniewa Ziobra, morat će se obračunati sa svima nama”, rekla je Klementyna Suchanow iz NWS-a.

Komentiraj