Poljska i baltičke zemlje spremne zatvoriti granice s Bjelorusijom u slučaju ‘kritičnog incidenta’

Autor:

epa10824930 Polish Interior Minister Mariusz Kaminski (R) and Polish Deputy Interior Minister Bartosz Grodecki (L) attend a meeting with Baltic States Interior Ministers at Interior Ministry headquarters in Warsaw, Poland, 28 August 2023. Poland and Baltic States are discussing discuss a possible complete closure of their borders with Belarus after the Lithuanian government decided on 16 August the closure of border crossing points with Belarus citing 'geopolitical circumstances'.  EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

EPA/Radek Pietruszka

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski u ponedjeljak je poručio da su Poljska i baltičke države spremne u potpunosti zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom ako se dogodi “kritičan incident” u koji su uključeni Wagnerovi plaćenici.

Također je zatražio da osoblje Wagnera “odmah napusti teritorij Bjelorusije“, otvarajući mogućnost “odmazde”.

Ministarstvo unutarnjih poslova Litve predložit će da se zatvore dva od četiri preostala granična prijelaza s Bjelorusijom, izvijestila je novinska agencija BNS. Latvija također ima granicu s Bjelorusijom.

Stotine Wagnerovih plaćenika stigle su u Bjelorusiju nakon što ih je pozvao predsjednik Aleksander Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osim toga, Poljska je doživjela povećanje broja uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju prijeći granicu posljednjih mjeseci – i optužila je Bjelorusiju da to olakšava.

“Zahtijevamo od vlasti u Minsku da Wagnerova grupa odmah napusti teritorij Bjelorusije i da ilegalni migranti odmah napuste granično područje i pošalju ih natrag u svoje matične zemlje”, rekao je Kaminski na konferenciji za novinare.

“Ako dođe do kritičnog incidenta – bez obzira na to je li na poljskoj ili litvanskoj granici – odmah ćemo uzvratiti Zatvorit će se svi granični prijelazi koji su do sada otvoreni”, poručio je, prenosi Sky.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.