Policajac u Kaliforniji ubio mladića koji je klečao pred službenicima

Policajac u američkom gradu Valleju, sjeverno od San Francisca, ubio je u utorak 22-godišnjaka koji je bio osumnjičen za pljačku tijekom nasilnih prosvjeda koji već danima traju širom SAD-a, piše LA Times.

Ubijeni mladić identificiran je kao Sean Monterrosa. Iz majice s kapuljačom virio mu je veliki čekić, a u trenutku kad je policajac zapucao ustvrdicši da predstavlja prijetnju, Monterrosa je klečao pred policijskim službenicima. Mladić je preminuo u bolnici.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare jedan od policajaca koji je bio na mjestu događaj, Sean Williams, rekao je da je policija primila poziv s mjestom trgovine Walgreens još u ponedjeljak navečer, ali drugi je stigao oko podne drugoga dana. U pozivu je bila prijavljena pljačka ljekarne.

Policajci su na mjestu događaja vidjeli nekoliko prosvjednika, a Williams je rekao da se crni sedan namjerno zabio u policijsko vozilo. Aktivirao se zračni jastuk, a policajca koji je bio u automobilu je ozijeđen.

Potom je opisao da su policajci promatrali osumnjičenika, kasnije identificiranog kao Monterrosu, natjerali ga da klekne i stavi ruke na prsa. Tada su primijetili nešto nalik dršci pištolja kako viri iz njegove majice. Jedan policajac je procijenio da se radi o prijetnji, pa je iz svog automobila ispalio nekoliko hitaca.

Kasnije se istragom utvrdilo da je Monterrosa imao veliki čekić u džepu majice s kapuljačom. Šef policije u Valleju istaknuo je da su njegovi policajci trenirani za pucanje kroz vjetrobranska stakla automobila te da je taj postupak dozvoljen prema pravilima policijske službe.

“Ovo je nečuveno. Policajac nije bio u životnoj opasnosti. Monterrosa se htio predati. Svojevoljno je kleknuo i podigao ruke. Monterrosa policajcima nije prijetio, klečao je na podu s podignutim rukama. Policajac koji je pucao bio je u svom automobilu. Monterrosa mu se nije približavao niti mu prijetio. Krađa nije opravdan razlog za ubijanje. Riječ je o imovini”, poručio je odvjetnik obitelji Monterrosa.

Komentiraj