Polarna svjetlost iznad finskog grada Rovaniemija

Filip Brala/PIXSELL

Na nebu iznad finskog grada Rovaniemija pojavila se polarna svjetlost. Lokalno stanovništvo, turisti i znanstvenci su bili zadivljeni dužinom trajanja i raznim oblicima ove prirodne pojave.

Pruge i zavjese lijepe žutozelene boje su bile vidljive na nebu od 22.30 sati i trajale su do dugo u noć. U ranim jutarnjim satima aurora borealis je tijekom 30 minuta pokazala “čitav svoj spektar” sve do ružičaste i ljubičaste boje.

Kraj rujna se smatra najpovoljnijim razdobljem za promatranje ove pojave u krajevima u blizini Arktičkog kruga. Grad Rovaniemi središte je najsjevernije finske provincije Laponije i nalazi se deset kilometara južno od Polarnog kruga.

Polarna svjetlost nastaje kada električki nabijene čestice, nastale djelovanjem Sunčeva vjetra ili baklji uđu u višu Zemljinu atmosferu. Ove elektrizirane čestice se kreću i ubrzavaju svoju putanju u blizini Zemljinih magnetskih polova, gdje se sudaraju s česticama u zraku. Prilikom ovog sudaranja čestica nastaju razni svjetlosni oblici u bojama, kao što su dugačke pruge, plohe, lukovi.

Komentiraj