Pokrenuta nacionalna kampanja za Hrvatsku: Traži se potpuna zabrana držanja pasa na lancu

Tri najveće udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj – Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec i Udruga Pobjede – kao i neke druge članice Mreže za zaštitu životinja, pokrenule su nacionalnu kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”.

Traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu.

Po 10 ili 15 godina ne naprave ni korak

“Pse nazivamo najboljim čovjekovim prijateljem, a osuđujemo ih na ropstvo, na život u radijusu od nekoliko metara. Oni, koji po svojoj naravi vole slobodu više nego ljudi, kojima je priroda trčati, njuškati, istraživati, vezani su 10, 15 godina na iste te lančuge da bi umrli u tom istom blatu, poput psa Bobija iz okolice Petrinje koji je umirao u agoniji danima dok ga nisu spasili volonteri tek toliko da umre na toplom i uz ljudski dodir i utjehu”, kažu aktivisti iz čakovečkog skloništa Prijatelji.

“Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Organizirano je online potpisivanje peticije na stranici www.zabranimolanac.net, kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja i potpuna zabrana držanja pasa na lancu.

Stanje na terenu

Do sada je velik broj ljudi potpisao peticiju, no još se puno mora raditi na edukaciji i osvještavanju. Stravične fotografije iz potresom pogođenog područja vrtjele su se društvenim mrežama: psi na lancu, ranjeni, nekastrirani, kujice koje su dobivale mlade na lancu, vezani, zanemareni, bolesni, ukratko, život pun patnje i agonije.

Na desetke volontera obilazilo je područje i pomagalo životinjama, nudeći pomoć i njihovim vlasnicima, no, bez prave edukacije nema napretka, poručuju.

Komentiraj